Hemdatorn – nu liten som en pocketbok

Microsofts hemliga projekt var en pc för hemmabruk

Foto: AP
Microsofts hemliga projekt visade sig vara en – mini-pc, knappt större än en pocketbok.
TEKNIK

Den nya platta pc:n inte större än en pocketbok.

Microsofts hemliga projekt visade sig vara en ny ”tablet-pc”.

- Den är främst tänkt för hemmabruk och spel, men den kommer nog också att användas av företagskunder, säger Andrea Glantikow på Asus.

Under en tid har programvarujätten Microsoft lyckats skapa en mystik runt sitt nya ”hemliga” projekt Origami.

De första produkterna ur Origamiserien visades på Cebitmässan i Hannover i dag. När täckelsen föll visade det sig vara pyttesmå bärbara pc, Ultra mobile pc, umpc, med tryckkänsliga skärmar.

Umpc är i princip en så kallad tablet-pc utan tangentbord. Istället kontrollerar man umpc genom en tryckkänslig sju tums skärm. Eller med en styrpenna, en så kallad stylus.

Processortillverkaren Intel har utvecklat en ny processorteknik för tablet-pc. Med strömsnåla, men ändå relativt kraftfulla processorer ska umpc klara de flesta av de funktioner användarna kräver i dag.

Taiwanesiska tillverkaren Asus är tillsammans med koreanska Samsung de första bolagen som tagit fram produkter baserade på den nya standard som Intel och Microsoft specificerat för umpc. Inuti de små datorerna finns Windows XP Tablet pc edition.

Asus R2H är 20x12 cm stor och väger under ett kilo. Den har trådlöst nätverk och Bluetooth och usb och firewireanslutningar. Den kan också spela spel och musik samt visa film. Musiken och filmerna får man dock ladda ned på hårddisken eftersom R2H inte har någon dvd- eller cd-spelare.

Den lilla skärmen/pc:n är dessutom försedd med tv-mottagare för analog och digital tv. När det gäller digital-tv kan man dock bara se gratiskanalerna i marknätet eftersom R2H inte har stöd för ett Boxerkort i dagsläget.

Runt 7 000 kronor räknar Asus med att den kommer att kosta när den kommer på marknaden under andra kvartalet.

- Det finns också en lite mera avancerad modell som också är försedd med en gps-navigator och som kan förses med navigationsprogramvara, säger Andrea Glantikow.

Peter Pettersson