Jätte-tv kräver 2,7 meter bred vägg

Störst på Cebitmässan: Panasonics 103-tummare

Foto: Gunnar Seijbold
Panasonics representant visar stolt upp sin tv på 103 tum.
TEKNIK

HANNOVER

Den kräver en vägg som är minst 2,7 meter bred.

Störst på Cebitmässan i Hannover är Panasonics 103-tummare.

Men den är en prototyp. Största tv:n i serieproduktion är en 71-tummare från LG.

Platta tv-apparater i alla former och storlekar är en av de mest utställda produkterna på den gigantiska Cebitmässan i tyska Hannover. Tv-skärmarna blir bara större och större. Just när vi vant oss vid tanken på 40-tums tv-apparater hemma kommer nästa generation.

I stort sett alla leverantörer har 55-tums plasma tv klara för leverans. Koreanska LG Electronics har dessutom en 71-tums plasma i produktion.

24-karats guldplätering

Exemplaret som visas upp på mässan är specialutrustad med 24-karats guldplätering både av tv:n, digitalboxen och dvd:n. Priset på den är hemligt.

- Utan guldpläteringen kostar den apparaten en halv miljon. Så hur mycket den där skulle kosta vågar jag inte tänka på. Säger Teija-Marie Pierra, nordisk marknadschef för LG Electronics.

LG har också en 102-tums plasma och en 55-tums lcd. Lcd-apparaterna blir hela tiden större och får bättre bildkvalitet. De blir som regel också lättare. De är också billigare i inköp än sina plasmasyskon.

82 tums plasma

Samsung visar en 82-tums plasma-tv och en lcd på hela 57-tum. Hitachi har en 55-tums plasma som har ett riktpris på 5 000 euro (46 500 kronor).

Den tekniska utvecklingen av plasma-tv fortsätter också. De flesta plasma-tv använder en teknik där bilden projeceras från två håll, så kallad dual scan. Det kan ibland leda till att en ”söm” syns mitt på skärmen där bilderna möts.

- Vi har nu introducerat singel scan för plasma. Den tekniken gör tv:n mindre sårbar och bidrar också till att göra den lättare, säger Teija-Marie Pierre.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM