Nya Windows försenas – för säkerhets skull

Vista lanseras först nästa år

TEKNIK

Datorer med Micrsosofts nya version av Windows, Windows Vista, kommer inte att bli årets julklapp.

Produkten är för dålig för att släppas i november som tänkt.

Operativsystemet Windows hör till Microsofts fetaste kassakor och lanseringen av Vista skulle sätta fart på julhandeln. Men så blir det inte.

Vista kommer inte att lanseras mot privatpersoner förrän i januari 2007. Beskedet kom i går och sänkte Microsofts aktier med tre procent.

- Den övergripande kvaliteten, i synnerhet säkerheten, är för låg. Och dessutom ville PC-tillverkarna att vi skulle vänta till efter julhandeln. Lanseringen skulle ha skapat instabilitet på marknaden, meddelade Microsofts Jim Allchin under en presskonferens.

Tror inte på ekonomiskt bakslag

Novemberlanseringen kommer nu bara att gälla företsgkunder med volymlicensavtal. De kommer att kunna ladda ner programmet via en låst hemsida. Privatkunder som vill köpa en kartong med programmet för uppgradering - eller en ny PC med Vista - får vänta.

Men Microsoft tror inte att förseningen kommer att drabba företaget ekonomiskt.

- Att aktiemarknaden regagerade på beskedet är naturligt, Windows är en av våra känrprodukter. Men på lång sikt räknar vi inte med negativ finansiell påverkan, säger företagets produktmarknadschef Christoffer Frysell till aftonbladet.se.

Microsoft tror heller inte att förseningen kommer att gagna konkurrenten Apple, men åtminstone en analytiker ansåg att förseningen borde väcka oro.

"Bromsar PC-branschen"

– De kommer att missa den lukrativa julsäsongen och det här kommer definitivt att bromsa upp PC-branschen, konstaterar Sam Bhavnani, på Current Analysis, i ett e-postmeddelande till IDG News Service.

– Omfattningen är mer långtgående och den kommer att påverka datortillverkare, återförsäljare och komponentleveratörer, fortsatte han.

När nyheten kom i går sjönk också aktiekurserna för bland andra Intel, Hewlett-Packard och Dell.

Förseningen innebär dessutom längre väntetid på flera PC-spel gjorda för Vista. Enligt joystiq.com kan det röra sig om spel som Halo 2, MS Flight Simulator X och Crysis.

Däremot ska förseningen av Windows Vista inte påverka lanseringen av Internet Explorer 7 för Windows XP.

Karin Henriksson