Ring med bredband - tjäna tusenlappar

Här är testet som hjälper dig att välja rätt bolag

TEKNIK

Du kan spara stora pengar på att ringa via bredbandet.

Tusenlappar per år jämfört med fast telefoni.

Men vilket bolag är bäst? Titta och jämför.

Foto: PETER KJELLERÅS
RINGER BILLIGT UTOMLANDS Russell Schmieder, 38, och Nina Schmieder, 35, i Huddinge bytte från vanlig telefon till bredbandstelefoni, från Telia till Bredbandsbolaget. "Det blir billigare så eftersom vi ringer mycket till utlandet. Men det har varit mycket tekniska problem i början", säger Russell Schmieder.

En normalfamilj som knappt ringer några utlandssamtal kan spara 1200-1500 kronor per år. De som också ringer mycket till ulandet kan spara 1500-3000 kronor per år. Med Rix Telecom kostar det aldrig mer än 75 kronor i månaden eftersom samtalen är gratis.

Tidningen Telekom i dag har undersökt de 6 största leverantörerna av bredbandstelefoni.

- Det kommer många klagomål om kvaliteten på bredbandstelefonitjänster. Så vi ville ta reda på hur det egentligen ser ut, säger redaktionschef Stefan Eriksson.

Telia sämst

Sämst i testen kom Telia. Nästan 30 procent av de kunder som har bredbandstelefoni från Telia är missnöjda. Bäst blev Alltele. Trots att några av leverantörerna fortfarande har problem med samtalskvaliteten tror experterna att bredbandstelefonin snart tar över.

-I höst kommer nya produkter som gör det ännu enklare att ringa via bredbandet. Då kommer antalet användare att öka ännu mer, säger David Larsson, analytiker på IT-research.

Bredbands- telefoni - så gör du

...och så funkar internettelefoni

Kräver dator

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM