Rekommenderade mejl för 15 kronor

Spamfilter stoppar viktiga mejl – ny tjänst garanterar leverans

Foto: ap
Skräppost går även under namnet spam, efter en klassisk Monty Python-sketch.
TEKNIK

I dag riskerar ditt viktiga mejl stoppas av ett spamfilter.

Därför lanseras det i USA nu en betaltjänst som innebär att du kan skicka ett ”rekommenderat” mejl.

– Det är önskvärt att få ett bra fungerande system för det här, säger Viiveke Fåk, som undervisar i datasäkerhet, till aftonbladet.se.

Den stora mängden spam har fått många företag och privatpersoner att förstärka sitt skydd mot skräppost.

Men nackdelen med allt för omfattande spamfilter är att även viss post som inte är spam stoppas på vägen.

Positivt inställd

– I många antispam-system misslyckas man och sorterar bort riktiga mejl också. Ett försvunnet mejl kan motsvara arbete för tusentals kronor - det kan vara offerter, jobbansökningar och allt möjligt, säger informationssäkerhetsexperten Joakim von Braun till aftonbladet.se.

Nu lanserar Yahoo och AOL, företag som båda erbjuder gratis mejladresser och därmed är stora leverantörer av skräppost, en ny betaltjänst i USA. För motsvarande 15 svenska kronor kan godkända kunder - framför allt företag - skicka 1 000 mejl som garanterat kommer fram.

Det är ännu osäkert om tjänsten kommer att komma till Sverige. Men professor Viiveke Fåk, som undervisar i datasäkerhet vid Linköpings universitet, skulle gärna se ett väl fungerande betalsystem för mejl.

15 procent

– Att betala ett öre per mejl stör ju igen som ska skicka ett legitimt mejl till exempelvis en myndighet. Däremot kan det störa den som vill skicka ut tusentals skräpmejl, säger hon till aftonbladet.se.

– Ett brev på papper kostar i dag fem kronor att skicka, medan mejl är helt gratis.

Hur stor del av alla bortsorterade mejl i Sverige som i själva verket borde ha kommit fram, är oklart. Enligt tidningen Ny Teknik är andelen i USA så hög som 15 procent.

Mia Carron