Här är bästa bredbandet

Billigaste och snabbaste uppkopplingen hemma hos dig

TEKNIK

Kolla priset när du ska surfa snabbt.

Billigaste bredbandet kostar 39 kronor i månaden. Dyraste 995 kronor.

Aftonbladet hjälper dig att hitta bästa priset där du bor.

Foto: TERJE LINDBLOM

Sverige ligger i toppen bland världens länder när det gäller bredbandsanslutning.

Snabbhet lockar

Det senaste årets utveckling har lett till att närmare vart sjätte hushåll har bredband. Den snabba hastigheten är det som lockar mest.

- Helt klart, hastigheten är viktig. Man blir beroende av bredbandet. Har man haft det ett tag utgår man från att det ska fungera, säger Pernilla Wästberg i Malmö.

Via satellit

Bakom den snabba ökningen ligger bland annat de stadsnät som många kommuner investerat i.

Samtidigt byggs bredbandet via telenätet ut över hela landet. Både av Telias dotterbolag Skanova och av konkurrenter som vill locka nya kunder. Men för dem som bor långt från en telestation eller i glesbygdsområden är det fortfarande svårt att skaffa bredband. Dyraste månadskostnaden får de som har bredband via satellit. 995 kronor i månaden och installationskostnader på närmare 3000 kronor. Det har lett till att bredband via det nya 3G-nätet för mobiltelefoner blivit allt mer populärt. Den kampanj Telia körde i början av året blev så populär att nätet blev överbelastat och behövde byggas ut.

Små bolag dyrare

Priserna för bredband fortsätter att sjunka. Lägsta priset just nu har Bredband2 i Lund. Där kan de som bor i Akademiska Föreningens fastigheter få bredband för 39 kronor i månaden. Annars är det oftast dyrare att vara lokalpatriot och anlita leverantörer i sitt närområde. De flesta av dem har högre priser än de rikstäckande bolagen.

Så snabbt är ditt bredband

Faror med IP-telefoni

Minska riskerna - kolla säkerheten gratis

Pengar att tjäna på tripleplay

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM