Fler nyheter från Ifa-mässan i Berlin

Samsung vill inte vara sämre än LG

TEKNIK

Redan vid ankomst till Berlin och IFA-mässan blev vi imponerade av LG:s marknadsföring. Samsung svarar nu med minst lika många flaggor som LG.

Det gäller att vara störst och att synas bäst. Det förstår alla på IFA-mässan i Berlin. Därför blev vi lite förvånade vid ankomsten när bara LG syntes på flaggstänger och fasader. Nu har vi hittat förklaringen. Vid stora entrén till mässområdet har Samsung gjort en kraftsamling. LG fick ihop 74 flaggor vid ena entrén, Samsung minst lika många. Vi började med att räkna dem, men kom sedan på att vi hade bättre saker att göra. Exempelvis att äta mat.

Just nu verkar kampen mellan de båda koreanska konkurrenterna sluta oavgjort. Prylportalen fortsätter dock jakten på flaggstänger och stora annonstavlor.

Vänta bara tills i morgon

Första dagen med öppen mässa blev en succé. Prylportalen trängdes med folk var vi än gick. Men det ska bli värre under helgen.

Trängseln var otroligt stor när IFA-mässan öppnade på fredagen. Ändå är det inget emot hur det kommer att bli under helgen. Hemelektronik är något som lockar många till Berlin dessa dagar och arrangörerna räknar med nytt publikrekord i år. Förra året besökte närmare 250 000 personer mässområdet, i år ska minst lika många dyka upp är det tänkt.

Stundtals gick det inte att gå igenom vissa montrar. Philips, Samsung, LG har så här långt de största montrarna som vi har sett. Men vi lovar att gå igenom alla 26 hallar som är öppna. Dock bävar man inför ännu mera trängsel.

Hur fraktar man den här?

Att visa upp en 100 tum stor lcd-tv är en sak. En annan är att frakta den till och från mässan i Berlin. Prylportalen har letat efter lådan som tv:n ska fraktas i.

Enligt uppgift ska den vara enorm. Vi pratar om den låda som LG fraktar företagets dyrgrip, den 100 tum stora lcd-tv:n som visas upp på mässan. Lådan, även kallad flightcase, ska finnas någonstans på mässområdet, men ännu så länge väl gömd. Hur som helst har LG:s personal i Sverige sett lådan. Enligt säkra uppgifter är den enorm.

Tv:n väger 250 kilo och mäter nära 2,5 meter i bredd och då förstår ni att lådan som den ska fraktas i hem till Korea är något i hästväg. Samtidigt kan vi inte låta bli att fundera på hur stor lådan till Panasonics 103 tummare är? Hur i hela friden får man in en sådan i ett flygplan? Och vad kostar frakten för en sådan låda?

Blu-ray inspelare finns i verklighet

Otroligt men sant. Vi har sett den första Blu-ray inspelaren i världen. Filmbolagen gillar den inte, men vi gör det definitivt.

Ännu så länge finns det bara en Blu-ray spelare ute för försäljning i USA. Inom kort börjar den säljas i Europa, men fortfarande är det ingen som vågar tala högt om en Blu-ray inspelare. De Blu-ray spelare som kommer att dyka upp under senhösten och vintern är alla modeller som bara kan visa HD-material. Ingen av dessa kan användas till att spela in HD-material med.

Onekligen känns det lite konstigt att en Blu-ray spelare, som inte går att spela in på kommer att kosta drygt 12 000 kronor när den når butik i Sverige. Hur som helst, Hitachi är först ut med att visa upp en Blu-ray spelare som också klarar inspelning. Produkten kommer förstås från Japan och vi lär inte se den här i Europa ännu på ett tag.

Ni undrar kanske varför inte filmbolagen gillar Blu-ray inspelare? Jo, nu börjar kvalitén bli så bra att filmbolagen är orolig att folk kommer att spela av filmer för att sedan sälja dem vidare.

Mer från IFA-mässan på Prylportalen.se

Niclas Lidström , chefredaktör Prylportalen