Samsung först ut med Blu-ray i Sverige

TEKNIK

Samsung blir först ut i Europa och Sverige med en Blu-ray spelare. I månadsskiftet oktober/november bör den finnas i butik.

Om drygt en månad börjar Toshiba att sälja den första HD-DVD spelaren i Sverige är det tänkt. Därmed tas ett stort steg in i den nya tekniken som på sikt kommer att ersätta dvd-skivan. HD-DVD är ett av formaten och sedan i juni månad säljs Toshibas HD-DVD spelare i USA. Där säljs också Samsungs Blu-ray spelare. Samma modell som kommer till Europa och Sverige någon gång i höst.

- Det stämmer att vi kommer att lansera den i oktober/november någon gång, berättar Stefan Andersson på Samsung i Sverige.

Modellen blir den samma som säljs i USA och de problem som har funnits på några av de första exemplaren är fixade nu.

- Sony och filmbolaget Fox kommer att släppa ett 25-tal nya titlar under hösten och det innebär att det börjar dyka upp filmer som kan visas på Blu-ray spelarna.

Det står också klart att den första Blu-ray spelaren blir dyr att köpa, närmare 12 000 kronor får du räkna med att betala för att få den i din ägo.

- Vi hoppas förstås att det kommer att bli bra fart på Blu-ray i och med lanseringen av Playstation 3 som också har Blu-ray.

Samsung satsar också på digitalboxar, redan har en hårddisk box levereras till Com Hem för kabel-tv, under hösten kommer en liknande digitalbox också för det digitala marknätet. Boxen kommer ha såväl hårddisk (160 GB) som dubbla tv-mottagare vilket innebär att du kan spela in ett tv-program samtidigt som du ser på ett annat program.

Priserna på platta tv-apparater är på väg neråt, Samsung har redan justerat sin prislista och sänker priserna rätt kraftigt framöver. Dessutom satsar Samsung också på full-HD skärmar.

- Under vecka 40 kommer de första modellerna att börja säljas i Sverige, berättar Robert Widerström på IFA-mässan. De modeller som då är aktuella för Sverige blir 40 och 46 tums lcd-skärmar.

Vecka 40 innebär första veckan i oktober och konkurrensen blir då stenhård eftersom såväl LG, Sony, Philips och Panasonic väntas släppa full-HD skärmar under hösten. Ytterligare några tillverkare står och knackar på dörren med liknande produkter.

Mer från IFA-mässan på Prylportalen.se

Niclas Lidström , chefredaktör Prylportalen