Kineser, japaner, tyskar - och svenskar!

En svensk tiger på IFA - med tonvikt på design

TEKNIK

Det finns en mycket intressant tv-tillverkare på plats i Berlin. Lava är ett svenskt varumärke som satsar på kvalitet och design.

Tidigare har vi berättat om Northern Star som ett bra exempel på att det går att slåss mot de stora tillverkarna inom platt tv. Nu får ni lära er ett annat namn, nämligen Lava.

Lava skryter i sin monter med texten ”swedish lcd” och det stämmer faktiskt riktigt bra.

- Vi köper displayerna från Samsung, men sedan skruvar vi och förbättrar skärmarna på flera sätt, berättar Christian Svantesson som tar emot i Lavas monter på IFA-mässan.

Lava satsar dock inte på att bli störst eller kunna erbjuda kunderna den billigaste platta tv:n. Nej här handlar det om kvalitet och framför allt design som säljargument. Företaget har fått flera stora kontrakt från hotell som har fastnat för designen på deras tv-apparater.

På IFA-mässan visar man upp två modeller, Khor Serien och Chameleon Line. På båda serierna är det möjligt at byta ut färgen på fronten av tv:n. Rött, svart, silver och vit är de färger som idag erbjuds.

- Vi har ingen chans att överleva om vi skulle slåss med priset, berättar Christian.

Men kvaliten och framför allt design är något som många idag uppskattar. Självklart är Lavas skärmar HD-klara. Självklart har alla modeller inbyggda digitalboxar för marknätet med uttag för Boxer-kort. Lava finns nu i 19 länder, i Spanien har det gått allra bäst, där var man ifjol sjunde största tv-tillverkaren.

- Men den tuffaste marknaden just nu för oss är i Sverige.

Men det är inte bara platt tv som Lava säljer, just nu har man stor framgång med ett motordrivet väggstativ för platta skärmar. Med en enkel knapptryckning fälls tv:n upp eller ner. Eller om ni så vill ut från väggen eller in mot väggen.

Mer från IFA-mässan på Prylportalen.se

Niclas Lidström , chefredaktör Prylportalen