Apples nyheter: Större, mindre, bättre

Datorföretaget kliver in i vardagsrummet

1 av 2 | Foto: AP
Snart kan man se de videofilmer man laddat hem till sin Ipod på den vanliga tv:n i vardagsrummet. Apple lanserar en ny liten pryl som överför filmerna från datorn.
TEKNIK

Nu tar datorföretaget Apple klivet in i vardagsrummet.

Snart kommer boxar för digital-tv som samtidigt är en liten dator.

- Vi finns nu i arbetsrummet, i bilen, i vardagsrummet och i fickan, säger Apples vd Steve Jobs.

För tio år sedan var datortillverkaren Apple nere för räkning. Men när grundaren Steve Jobs kom tillbaka som högste chef vände det. Strategin i dag är att finnas överallt för alla nya digitala behov.

Större och bättre

Apple har under de senaste två åren helt dominerat marknaden för bärbara musikspelare. I går kväll lanserades en ny serie Ipods som fått större skärmar och bättre batterier. Dessutom får de skal av aluminium för att inte repas och slitas så snabbt.

Dessutom har man i Itunes den största musikbutiken på internet.

Den butiken byggs nu ut och börjar sälja spelfilm via internet. Mellan 75 och 125 kronor per nedladdad film kostar det. Kvaliteten är nära dvd och det tar en halvtimma att ladda ned en film. Men det dröjer till nästa år innan filmförsäljningen startar i Europa.

Dator med digitalbox

I januari kommer Itv, Apples första digitalbox för tv. En skärmlös dator med trådlöst nätverk och digitalbox. Priset kommer att hamna runt 2500 kronor. Som skärm används den platta tv:n i vardagsrummet.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM