Ständiga frågan – plasma eller lcd?

Tänk på det här när du ska byta till platt skärm

TEKNIK

En platt skärm är ett måste i dag.

Men ska du spela på den gäller det att välja rätt modell.

Och snart kommer ny lcd-teknik som är dubbelt så bra som dagens.

Plasma eller lcd är den ständiga frågan när man ska byta ut den gamla rör-tv:n mot en av de -moderna platta tingestarna. Svaret på frågan är att det beror på hur man tänkt använda den platta --

tv:n och hur stor den ska vara.

Om man ska använda sin tv till att se på film, vanliga tv-program och för att spela Playstation -eller Xbox ska man välja en plasmaskärm. Åtminstone om man vill ha en tv som är 40 tum eller större.

50 bilder per sekund

- De spelkonsolerna sänder ut videosignal och på plasma-skärmarna upplever man inte den fördröjning i bilden som kan -förekomma på större lcd--skärmar, säger Joakim Örnstig, produktspecialist på Lg electronics.

I Europa använder vi pal--systemet som ger 50 bilder per sekund. En lcd-skärm visar dem i serie som ett bildspel. Det gör att man kan uppleva en fördröjning eller slöja över bilden.

- Våra apparater har ett spelläge som utvecklats tillsammans med -Microsoft för Xbox 360 och där använder man uteslutande lcd utan att det blir några problem, säger Robert Widerström tv-specialist på Samsung.

Lcd för digitala bilder

Om man däremot tänker -använda sin platta tv som skärm till datorn eller för att se på digitala bilder och liknande är en lcd-skärm generellt sett bättre.

Om man håller sig på 32 tum -eller mindre fungerar lcd-skärmar bra. I de mindre skärm-formaten syns inte eftersläpningarna.

Dessutom är helt ny lcd-teknik på väg. Teknik som är så bra att den kommer att ställa dagens lcd-skärmar i skuggan.

- Under november kommer 100-hertztekniken. Då dubblar man antalet bilder per sekund i lcd-skärmar och det ger oerhört mycket bättre bild, säger Joakim Örnstig.

Den nya typen av lcd-skärmar kommer att kosta några tusenlappar mer än vad motsvarande skärmar kostar i dag.

Peter Pettersson