Hitta bästa och billigaste uppkopplingen

Rätt bredband sätter fart på onlinespelen

TEKNIK

Bredband är en förutsättning för dem som vill spela online.

Det finns många lösningar till olika priser.

Pryl guidar dig i djungeln av erbjudanden.

Foto: CHRISTIAN EVERS

Även om Sverige halkat ned på listan bland världens ledande bredbandsnationer har vi bra förutsättningar för dem som vill skaffa bredband. En undersökning som Svenska stadsnät nyligen genomförde visar att 4,5 miljoner hushåll kan nås av fasta nät av något slag. Om man till det lägger alla som kan få bredband via telenätet är det ännu fler som kan få snabb anslutning till internet. Men i glesbygd är det fortfarande besvärligt. Det går i en del fall att få bredband via satellit. Men det är både dyrt och långsamt. Åtminstone om man hade tänkt använda bredbandet för att spela.

Men allt bredband glimmar inte lika mycket. Särskilt inte för gamers. Kabelnät med 100 Mbit per sekund är sällan något problem. Men går man under åtta Mbit per sekund via telenätet blir det besvärligare.

Viktigt med ping-tid

För den som bara ska använda bredbandet för nedladdning av musik, film och programfiler samt för surfning och e-post är det egentligen bara hastigheten till datorn som har betydelse. Inte hur fort det går åt andra hållet.

Ping-tiden har stor betydelse för hur snabbt din dator kan prata med servrar och hur snabbt de kan tala med din dator. De som spelar mycket online vet hur beroende de är av ping-tider. Om man till exempel inte hinner se motståndaren i Counterstrike innan man blir skjuten, kan det bero på problem med ping-tiden. En snabb anslutning gör att allt blir enklare. Men, om det är många spelare inne på en server samtidigt kan den belastningen göra att det går trögt i alla fall.

Rent tekniskt är ping-tiden ett mått på hur lång tid det tar för ett "datapaket" att ta sig från din dator, till servern och sedan tillbaks till dig igen.

Peter Pettersson