Så mycket mer kostar hem-pc:n efter nyår

Staten tjänar 1,5 miljarder på reformen

TEKNIK

Drygt hundra kronor mer i månaden.

Det kan den få betala som har kvar sin lånade hem-pc efter nyår.

För statskassan innebär det nära 1,5 miljarder extra varje år.

Att få en ny och fin dator till ett förmånligt pris har lockat många svenskar.

Sedan systemet med hem-pc infördes 1998 har hundratusentals nappat på erbjudandet. Fram till 2004 hade mellan 1,3 - 1,7 miljoner lånedatorpaket vandrat från arbetsgivaren hem till den anställde enligt en uppskattning från Statskontoret.

Onödigt givmilt tyckte den nya borgerliga regeringen och från och med årsskiftet kommer alla som har en lånedator hemma få skatta för förmånen.

Löneförhöjning på 200 kronor

Alla datorer, oavsett ålder och kvalitet, kommer att värderas till 2 400 kronor per år, eller 200 kronor per månad.

– Låt oss säga att en person har en bruttolön på 15 000 kronor i månaden. Då betyder det här att han eller hon kommer att beskattas för 15 200 kronor. Det blir samma effekt som om man hade fått en löneförhöjning på 200 kronor, säger Mikael Sindahl, jurist på Skatteverket till aftonbladet.se.

– Om man har en marginalskatt på 35 procent så betyder det att man får betala 70 kronor mer i månaden. Med en marginalskatt på 55 procent får man betala 110 kronor mer varje månad.

Reformen kommer att ge 1,48 miljarder kronor extra till statskassan varje år. Pengar som bland annat ska gå till sänkt skatt på arbete.

IT-branschen protesterade

Med på finansminister Anders Borgs budgetpromenad följde ett demonstrationståg av människor från IT-branschen som befarade att de nya reglerna skulle leda till förlorade jobb. Om färre skaffade hem-pc via jobbet skulle den personal som bland annat ägnat sig åt service till pc-användarna bli överflödig. Nu har man tonat ner sin kritik.

– Kostnaden blir inte så hög för den enskilde så vi tror att de som har möjlighet att teckna ett hem-pcavtal även i fortsättningen kommer att göra det, säger Ylva Hambraeus Björling, vd för IT-företagen till aftonbladet.se.

Däremot är hon kritisk till att de nya reglerna gäller retroaktivt. Den som redan har tecknat ett avtal för flera år med de gamla, förmånliga reglerna kommer efter nyår att tvingas skatta för sin dator.

Så här mycket mer kostar hemdatorn

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM