Bäst internet – där du bor

Här är listan över de billigaste och bästa bredbanden

Foto: BJÖRN LINDGREN
TREDJE GÅNGEN GILLT Patrik Augustin från Helsingborg har bredband via stadsnät. ”Jag har provat två leverantörer innan, men den jag har nu fungerar bra”, säger han.
TEKNIK

Hitta rätt i bredbandsdjungeln.

Det finns fler än 400 alternativ att välja på.

Aftonbladet hjälper dig att hitta det billigaste och bästa alternativet där du bor.

Det är alltfler svenskar som skaffar bredband. Redan förra året var det fler som hade bredband än modem för uppringning.

Långt mer än hälften av de svenskar som regelbundet går ut på nätet, mejlar eller laddar ned musik och film, gör det via bredband.

Och det blir fler, i år fortsätter svenskarna att skaffa bredband.

Till årsskiftet räknar analytikerna med att över två miljoner hushåll i landet kommer att ha en fast bredbandsuppkoppling till internet.

En ökning med en halv miljon under det här året.

Vanligast är adsl

I dagsläget beräknar man att runt 2,5 miljoner av landets 4,4 miljoner hushåll skulle kunna skaffa bredband om de vill.

Den vanligaste bredbandsvarianten är så kallad adsl via telenätet. Det är också den uppkoppling som är mest spridd i landet. Andra varianter som fiberkabel eller nät för kabel-tv finns till största delen i tätbebyggda områden.

Nackdelen med adsl i dag är att tekniken har begränsad räckvidd. Bor man längre än fyra kilometer från närmaste telefonstation går det knappast att få till en adsl-uppkoppling.

Fler än 160 företag

Dessutom måste telefonstationen förses med extrautrustning för att kunna leverera bredband via adsl. Alla telefonstationer är inte klara för det ännu. Framför allt inte i glesbygdsområden.

Då är man hänvisad till en långsam uppringd anslutning via telefonmodem eller uppkoppling via satellit. En satellitanslutning är dock relativt dyr och kräver investeringar i parabol och särskilda kommunikationskort till datorn.

Det finns många leverantörer att välja på. Totalt finns det enligt Post- och telestyrelsen fler än 160 företag som erbjuder internet-anslutning runt om i landet. Av dem är ett 20-tal mer eller mindre rikstäckande. De andra är regionala eller lokala.

Peter Pettersson