Spara tusenlappar på tv:n

Så mycket billigare är utländska nätbutiker

Foto: david bergström
bra bild billigt En platt-tv av bra kvalité är en stor investering. Men genom att köpa hos utländska nätbutiker i stället för hos de svenska tv-handlarna kan man spara tusentals kronor.
TEKNIK

Du kan spara rejält på att köpa platt-tv:n utomlands.

Priserna är flera tusen kronor lägre i andra EU-länder.

– Men det gäller att välja en butik man kan lita på, säger Johan Rydberg, jurist på Konsument Europa.

I Tyskland, Frankrike och Storbritannien ligger priserna på platta tv-apparater runt 20 procent lägre än i Sverige. Det visar en jämförelse som Aftonbladet gjort av tio populära modeller.

Butiker är ännu dyrare

De svenska priserna kommer från internetbutiker. I vanliga affärer är priserna ofta ännu högre.

Många väljer att köpa sin tv billigare via en nätbutik i något EU-land. Men om det uppstår problem med köpet kan det vara besvärligt med företag som inte ens har kontor i Sverige.

– De som hör av sig till oss är oftast de som inte fått varan de beställt eller fått problem och vill ha något rättat eller pengarna tillbaka, säger Johan Rydberg.

När man köper från utlandet kan svenska myndigheter inte göra något. Då måste man vända sig till Konsument Europa som har systerkontor i de flesta EU-länder.

Forum på internet

Många av nätbutikerna är små och kan drabbas av ekonomiska problem.

– Som kund bör man försöka skaffa sig en uppfattning om butiken via andra kunder, forum på internet eller liknande för att slippa problem, säger Johan Rydberg.

Så undviker du att bli lurad

Peter Pettersson