Kärleksmask infekterar datorer på Alla hjärtans dag

TEKNIK

På onsdag är det Alla Hjärtans Dag. Det är en dag för kärlek men för virusmakarna ett tillfälle att utnyttja.

Masken Nurech.A härjar just nu på nätet.

Den använder kärleksbudskap för att sprida sig och infektera datorer över hela världen.

Nurech.A-masken började spridas i förra veckan mellan datorer. Den spred sig snabbt och Panda Softwares utfärdade en varning.

Användare bör se upp för e-postmeddelanden från okända källor med romantiska förtecken i ämnesraden och gåvoerbjudanden. Exempel på ämnen är ”Together You and I”, ”Everyone Needs Someone” eller ”Cyber Love”.

Har man fått ett sådant mejl bör man vara försiktig, det kan nämligen visa sig att ett virus döljer sig i e-posten.

Antivirus och brandvägg

Den som klickar på filen som följer med det infekterade mejlet kan räkna med att masken stoppar säkerhetsprogrammen i datorn. Den söker också efter mejladresser på datorn så viruset kan spridas vidare.

Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson manar till försiktighet.

– Klicka inte på något som du inte vet vad det är. Öppna inte mejlet av nyfikenhet, det är som att stoppa in ett finger i elden för att se om det är varmt. Förr eller senare så bränner man sig.

Hur kan man skydda sig mot viruset?

– Försök att se till att ha ett basskydd i datorn i form av en brandvägg och antivirusprogram. Sådana finns gratis för hemanvändare på nätet.

Var då?

– Exempel på gratis antivirusprogram finns hos Avg Antivirus och Computer Associates. Zone Alarm är en gratis brandvägg som fungerar bra för hemanvändare.

Här finns gratis skydd:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM