Så tjänar du på priskriget

Mobilsamtal för halva priset på semestern

Foto: GETTY IMAGES TAXI
BILLIGARE ÄN NÅGONSIN Nu kan du ringa hem från utlandssemestern billigare än någonsin. I dag startar mobiloperatören Tre priskrig genom att sänka priserna på utlandssamtal med upp till hälften. Nu kan det skilja 30 kronor per minut mellan olika operatörer.
TEKNIK

3G-operatören Tre startar priskrig på utrikes mobilsamtal.

Priserna till och från utlandet sänks med mer än hälften.

Priserna på mobilsamtal har de senaste åren sänkts dramatiskt i Sverige. Trots att mängden samtal ökat kraftigt var de 24 mobiloperatörernas intäktsökning från telefonin bara marginell under förra året.

Priserna inom landet styrs till stor del av den avgift varje operatör får betala för samtal som går till andra mobiloperatörer. De lägsta minutpriserna i dag är nära eller i vissa fall under den nivån.

Därför är det inte troligt att priserna inom landet kommer att sjunka så mycket mer den närmaste tiden.

Men när det gäller samtal till och från utlandet är saken en annan. De har av många operatörer setts som gungorna där man kan ta igen förlusten på karusellen.

Kritik från EU

Efter kraftig kritik från bland andra EU:s telekomkommissionär Vivian Reading har priserna börjat röra sig nedåt från väldigt höga nivåer.

Med start i dag sänker mobiloperatören Tre sina utlandspriser till hälften. Jämfört med konkurrenterna kan det skilja uppemot 30 kronor per minut att ringa hem till Sverige från semestern.

Välj nät själv

När man är utomlands och har mobilen inställd på att automatiskt hitta mobilnät kan det leda till att den väljer en dyrare lösning.

Därför bör man välja att ställa in näten utomlands manuellt. Information om de olika nätens priser kan du få från din svenska operatör.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM