Hetaste prylarna 2007

Iphone, LC champagne och och Nintendo Wii...

TEKNIK

2007 är över. Gott nytt 2008. Ett prylår som kan bli minst lika bra som 2007. Men om vi tittar tillbaka på 2007, vad var häftigast? Prylportalen har här listat de 20 häftigaste prylarna från året som gått.

Sony Playstation 3

En spelkonsol som verkligen höll vad förhandsreklamen från Sony utlovade. Okej, den är dyr för att vara spelkonsol, men tänk på att den också har en inbyggd blu-ray spelare. Tyvärr kommer Sony att fasa ut 60 GB modellen vilket innebär att nya PS3 med 40 GB hårddisk inte är bakåtkompatibel med PS2-spel. Detta gör Sony på grund av att det säljs för få PS3-spel i butikerna.

Samsungs LED-lcd-tv

Det här är framtiden när det gäller lcd-tv. Att kunna styra bakgrundsbelysningen kommer att bli väldigt vanligt framöver. LG är på gång med en liknande modell, men Samsung var först och det gillar vi på Prylportalen.se. Äntligen kan lcd-tv konkurrera med plasman när det gäller svärta. Vi har inte sett en bättre lcd-tv än den här i någon butik.

Bang & Olufsens 32-tums lcd-tv

Äntligen en tv som har en inbyggd hylla för fjärrkontroller. Allvarligt talat, när danska B & O gör något så blir det häftigt och läckert. Nya lcd-modellen Beovision 8 med en front som ingen annan har är riktigt häftig. Designen är udda, tekniken i tv:n inte lika udda men helt ok.

Philips Ambilight tv Aurea

Philips har länge gillat bakgrundsbelysning, men frågan är om inte det här är att överdriva något? Nej, det är det inte tycker vi på Prylportalen.se. Philips är unika när det gäller bakgrundsbelysning och utnyttjar det på ett bra sätt. Att stoppa in en ram som lyser och gör bilden större är riktigt bra. Många kanske tycker att det liknar en julgransbelysning, men de är nog bara avundsjuka.

LG:s kombospelare

LG släppte sin kombospelare under tidig vår under 2007 och det är förstås den absolut bästa lösningen så länge som det finns två olika format på marknaden. Den här spelaren klarar både blu-ray och hd-dvd. Självklart fixar den också dvd-skivor. Okej, den är dyr och det är tur att det kommer en uppföljare som klarar fler format och har uppdaterad mjukvara.

Pioneers superplasma

Sällan har en produkt varit så uppskruvad som Pioneers åttonde generation av plasma. Och vi kan konstatera att de höll allt vad den i förhand utlovade. Bättre tv går helt enkelt inte att få för pengar. Okej, du får lägga upp drygt 25 000 kronor, men det är det värt. Faktum är att Pioneer blir bara bättre och bättre när det gäller plasma-tv

Sonys OLED-tv

Vi fick se den på CES-mässan förra året och blev riktigt imponerad. Kontrasten är otroligt bra, 1: 1 000 000 och färgerna makalöst bra. Vi blev kära direkt i Las Vegas, dock inte i kasinot utan i Sonys OLED-modell. Nu finns det ute för försäljning i Japan i en liten modell. Men räkna med att OLED blir framtidens tv-teknik och att fler tillverkare släpper OLED-tv framöver.

Panasonic PX70

Oj, vad imponerad vi blev av Panasonics nya plasma-modell. Sällan har så många plasmaälskare väntat på en ny modell som denna gång. Prylportalen gillade vad vi fick se och gav den bra betyg. Panasonic är duktiga på att göra platt-tv, framför allt när det gäller plasma. Tyvärr gillade inte Boxer PX70 och valde till en början att inte godkänna den. Det fixade sig dock efter några månader.

Tomtom 720

Troligtvis den bästa navigatorn som vi har testet under 2007. Okej, den har inte inbyggd TMC, men i övrigt finns här allt som man kan önska sig. Tomtom har varit med länge och kan det här med navigatorer. Bra menyer, hyfsat pris och stort innehåll gör att vi blev förälskade i den här modellen under vårt test.

Nintendo Wii

Ytterligare en spelkonsol som är riktigt häftig. Aldrig tidigare har en spelkonsol inneburit att man rör på sig så mycket som med Wii. Nu kommer en mängd nya spel inför OS i Peking. Tänk om utvecklarna på Nintendo ändå hade tänkt på att göra upplösningen högupplöst. Då hade det här varit det självklara valet av spelkonsol.

Apple iPhone

Ingen har någonsin sett en sådan pryl-hysteri som när Apple i somras släppte sin första telefon. Både Prylportalen och Mobil hade folk på plats för releasen i New York. Sedan dess har telefonen som ännu inte är lanserad i Sverige varit lika självklar på nyhetsplats som på Blocket. Nästa år sägs det att en 3G-variant är på ingång och då får svenska folket se att den är lika bra som den är snygg.

NHL 08

Det närmaste du kan komma riktig hockey utan att beträda isen. Med en ordentligt utvecklad AI och en taktikmotor som ser till att alla spelare är på rätt plats är detta det bästa ishockeyspelet som någonsin har gjorts. Hatten av för utvecklarna på Electronic Arts.

Apple iMac

När den visades upp för första gången sa Applechefen, Steve Jobs att detta är den bästa stationära dator som företaget någonsin har byggt. Efter att ha testat den så är vi beredda att hålla med. Att iMac dessutom är snygg, ren och har ett utseende som långt ifrån påminner om en sovjet-burk är bara bonus. Undrar när de andra tillverkarna vågra följa efter?

Apple iPod Touch

Halv trist spin off-produkt från iPhone trodde vi innan vi hade testat den. Men ack vad fel vi hade. Touchen är en mediespelare de luxe med extra allt och plusmeny. I mina ögon är det den perfekta reskamraten och med den stora skarpa skärmen kan du titta på film eller bilder. Du kan lyssna på musik men det bästa av allt är att den har Wifi vilket gör att du kan boka biljetter eller kolla mailen var du än är.

Facebook

Visserligen inte en produkt enbart för 2007. Men detta var året då allt och alla började använda Fejan. Allt i från mormor, till dagisfröknar och amerikanska presidentkandidater använder numera Facebook. Men akta dig så att du inte blir för populär då maxtaket för nätkompisar på FB är satt till 5 000. Vad blir nästa års måstegrej på nätet?

LG Champagne

LG´s nya hemmabiosystem går under det för hemelektronik något udda namnet Champagne och trots den totala avsaknaden av både bubblor och fransk stamtavla lämnar denna blanksvarta korean en riktigt angenäm eftersmak. Bra och fylligt ljud tillsammans med kanonbra uppskalning till 1080p gör detta till ett mycket bra val för den som vill ha ett hemmabiosystem.

Nya mediespelare från Sony

När Sony under hösten släppte sina nya mediespelare var det de första att släppas utan det i konsumentledet inte överdrivet populära programmet SonicStage. Att Sony förutom att lyssna på sina konsumenter även släppte två bra spelare som dessutom kom med utmärkta hörlurar gjorde inget. Men det bästa var ändå att SonicStage försvann från marknaden.

TViX M-5100SH

Är ett mycket bra köp för den som laddar ner film från internet och vill avnjuta den någon annanstans än på datorn. Det finns visserligen en massa lösningar på det problemet, men det här är helt klart ett av de bättre.

Att den lilla runda mediespelaren dessutom klarar av både H.264 och .mkv-filer är knappast negativt.

FIFA 08

Precis som hockeyspelet så har utvecklarna på Electronic Arts lagt ner mycket jobb på spelkänlsa och taktik. Det arbetet har betalat sig då detta är ett mycket bra fotbollsspel. I spelet finns dessutom en hel uppsjö av finter och den som vill och orkar lära sig alla dessa kommer snart att ha en virtuell teknik som i verkligheten endast motsvaras av superstjärnor som Messi eller Zlatan.

Philips amBX

Philips satsar stort på att erbjuda oss konsumenter ambienta upplevelser. Det började med Ambilight och sedan kom Aurea. Den senaste ambienta upplevelsen är amBX som är ett datortillbehör som låter, blinkar, vibrerar och blåser på användaren. Det här helgalna tillbehöret från Philips förtjänar sin plats på listan därför att det sticker ut och vågar vara annorlunda. Trots att det är lika kul som det är konstigt så är det inte årets bästa pryl.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Läs också:

Andreas Rauch och Niclas Lidström, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM