Enkelt och avskalat

Många mässnyheter från Samsung

TEKNIK

Sju nya platt-tv.

En videokamera med full-hd.

En ny generation bluray-spelare.

Det var några av Samsungs mässnyheter.

Det koreanska jätteföretaget Samsung har fått ta emot massor av olika priser på årets Ces-mässa.

Företagets nya vision handlar inte bara om design, yta och snygga skal. Numera stavas ledorden enkelhet och användarvänlighet.

På Samsungs presskonferens här i Las Vegas var givetvis framtidsprojekt som OLED samt kvadrupel full hd i fokus. Den senaste tiden har det pratats en hel del om framtidens tv-apparater och just OLED-tekniken har nämnts mer än en gång. OLED ses som en av de bildskärmstekniker som på sikt kan komma att utmana dagens befintliga tekniker främst då genom sin tunna profil, höga upplösning och extremt lätta vikt.

40 procent lättare

På årets Ces-mässa presenterar Samsung två OLED-modeller en 14,1 och en 31 tum. När företaget om två till tre år kommer att börja sälja OLED kommersiellt kommer den färdiga tv:n att väga ungefär 40 procent mindre än en lcd-tv i samma storlek och ha en kontrast på 1 000 000:1. Vad dessa framtidsmaskiner kommer att kosta är än så långe okänt, men billigt blir det knappast.

Redan nästa år kommer Samsung att sätta igång massproduktionen av sin kvadrupel-tv. Den nya tv:n är en lcd-tv med fyrdubbel full hd. Det vill säga en upplösning på hela 3840x2160 pixlar vilket kan jämföras med dagens toppmodeller som har en upplösning på 1920x1080 pixlar. Men det är som sagt ett år tills dess att produktionen av de nya kvadrupel lcd:erna startar och tills dess för visa nöja oss med att titta på denna 82 tums modell. Som av en händelse dessutom råkar vara världens största kvadrupel-tv.

Sju nya platt-tv

Vid årets upplaga av Ces har Samsung världspremiär för flera nya tv-modeller. Det finns nyheter både inom plasma och lcd och totalt är det sju modeller som premiärvisas i Las Vegas.

7-serien finns i både plasma och lcd. Säljstart till hösten.

Toppmodellerna 6 och 7 har en helt ny design med transparanta kanter som omges av en infälld röd bärnstensnyans. Det är inte bara utseendet som är nytt utan även tillverkningsmetoden har utvecklats och tack vare en helt ny gjutningsmetod så försvinner behovet av lim och skruvar för att forma och hålla ihop själva tv-kabinettet.

Till Sverige i maj

Gemensamma nämnare för bägge toppmodellerna är full-hd, fyra hdmi-portar samt usb. Lcd-vaianterna finns i storlekar från 19 till 52 tum. På plasmasidan kan man välja mellan 50, 58 och 63 tum. Först ut blir sexan som kommer i maj medan sjuans ankomst till Sverige inte blir förrän till hösten.

Innan vi lämnar tv-avdelningen helt kan det vara dags att nämna Samsungs två enklare modeller vid namn 4 och 5. Bägge finns som plasma och lcd och storlekarna är 26 till 52 tum för lcd och 40 till 58 för plasma. Ett flertal hdmi-portar samt usb och nya bildbehandlingsprogram står på utrustningslistan. Både fyran och femman kommer till Sverige under maj månad.

Smidig hemmabio

Även Samsung satsar på smidig hemmabio a´la högtalarlimpa.

Även på hemmabiofronten finns det flera nyheter att rapportera om och den nya HT-X810 är ett smidigt högtalarpaket med inbyggd dvdspelare som antingen kan väggmonteras eller sättas på stativ. Systemet har en effekt på 300 Watt och subwoofern nås via en trådlös kontakt vilket gör att den kan gömmas undan. HT-X810 har dessutom stöd för bluetooth och uppskalningen är till 1080p. Stöd för hdmi-cec gör att tv och ljudsystem kan styras med samma fjärrkontroll.

Den blanksvarta X715 är ett 5.1 system som även det har bluetooth vilket gör det enklelt att spela upp musik från mobil eller mp3-spelare. Uppskalning av vanliga dvd-skivor görs liksom hos X810 till 1080p. Hdmi-cec standard återfinns även här. Dessutom kommer en mindre 2.1-version vid namn X710 också att släppas. Samtliga tre hemmabiosystem kommer att vara aktuella för den nordiska marknaden under det andra kvartalet 2008.

Samsungs nya HMX20C är företagets första videokamera med stöd för 1080p. Kameran spelar in på det inbygga flashminnet, (8GB). Kameran arbetar med en cmos-sensor på 6,4 megapixlar och har digital bildstabilisering. Kameran har en 2,7 tums pekskärm och utbyggbart minne, (SDHC). HMX20Cväger drygt 300 gram och den kommer till Sverige under det andra kvartalet 2008.

Mera blålaser

Med BD-P1500 påbörjar Samsung sin fjärde generation av bluray-spelare. Med den inbyggda nätverkskopplingen är det enkelt att ladda ner den senaste programvaran. BD-P1500 stöder 7.1 PCM, Dolby TrueHD, DTS-HD High Resolution och Master Audio för att nämna några.

En annan intressant nykomling är duo-spelaren BD-UP5500 som kommer att lanseras under den senare delen av året. Förutom att klara av både bluray och hd-dvd så har BD-UP5500 även hdmi 1.3 vilket gör att du får en riktigt bild och ett bra ljud genom bara en sladd. Dessutom finns nätverkskoppling för smidig uppgradering av den senaste programvaran.

Andreas Rauch, Prylportalen