Hallå, hur tänkte ni då?

"Smile detection" – senast i raden av onödiga finesser

TEKNIK

Ibland krånglar tekniktillverkarna bara till det. Och gör en bra pryl till en onödig pryl. Har ju egentligen otroligt svårt att komma på någon enda teknisk funktion som är helt onödig. Men vissa saker känns ändå inte helt självklara. När ska tillverkare fatta att ibland är det faktiskt ”less is more” som gäller?

I vissa falla kan till och med den onödiga funktioner få prylen att framstå som lite fånig.

Casio lanserar nya kameran Exilim Card EX-S10. Den verkar bra på alla sätt. Superslimmad, tunnast i världen ska den vara, och med 10 megapixlar, samt en massa finesser så klart. Men vad är dealen med den inbyggda funktionen ”smile detection”? Upptäcker man inte själv om någon ler?

Jag undrar hur man kommer på en så märklig idé. Person 1: "Jo, alltså tänk dig liksom att kameran automatiskt reagerar när någon ler framför linsen." Person 2: "Ja! Vilken toppengrej, vi bygger in det i kameran, trots att den är superbra och cool redan som den är!”

Lite samma idé som när Konica tog fram sin ”Kanpai”-kamera, som dök upp i början av 1990-talet. Den var röststyrd. Den inbyggda tripoden snurrade runt så att kameran riktades åt det håll plötsliga höga ljud, som till exempel höga skratt eller ett ”skål” (”kanpai” på japanska) uppfattades, varpå kameran automatiskt tog snapshots.

Konica Kanpai.

Kuriöst. Fast då den dök upp i Sverige funderade jag faktiskt på att köpa en. Vilken rolig partypryl, tänkte jag. Tills jag insåg det fullkomligt löjliga med funktionen. Såg framför mig hur kameran under hela kvällen skulle stå och ta bilder på stereon, som ju oftast är det högst ljudande under en fest. Tillverkarna borde kanske tänkt så långt själva, kan man tycka.

Logitech har utvecklat ett tangentbord för datorspel med en display som visar olika slags information under spelets gång. Men om du spelar datorspel tittar du på datorskärmen och inte på tangentbordet. Om du måste titta på tangentbordet hela tiden betyder det ändå att du är en dålig gamer, vilket innebär att du förlorar spelet hursomhelst. Ett speltangentbord för folk som inte kan spela. Inte vidare smart.

Cre8txt heter ett annat tangentbord, som nån hittat på, till sms:ande ungdomar. Eftersom de är så vana att sms:a på mobilen med internetslang ska det underlätta att skriva vid datorn, tror tillverkaren. Internetslanget översätts nämligen till vanligt språk för dem som inte hänger med i lingot

Allvarligt.

Sen undrar jag över eltandborstar med inbyggd timer, som signalerar när det gått 2 minuter. Vad är det som säger att jag borstat tänderna rätt för det? Jag kan stå och borsta ena framtanden i två minuter och sen ”pip, nu har du varit duktig och borstat precis så länge som man ska”.

Och varför har de bestämt att jag ska borsta tänderna i exakt två minuter? Vad händer efter två minuter, ska man sluta då, trots att man bara hunnit med hälften av tänderna? Man borstar ju tills man är klar. Och det klarar man utmärkt utan timer. Jag har inte tagit tid på min tandborstning, men två minuter låter i mina öron dessutom på tok för lite. Jag är minsann nogrannare än så.

Jag ska erkänna att jag är oerhört svepande i min kritik eftersom jag inte prövat alla funktionerna jag klagar på. Men poängen är att jag inte ens vill pröva dem. För de känns så onödiga och fåniga.

FAKTA

Tre riktigt smarta och coola funktioner

Kingston Data Traveler Mini Migo

Fungerar som vanligt usb-minne, men har också ett inbyggt program som gör att du kan ta med hela datorns innehåll till en annan tillfällig dator. Inte bara filer utan också inställningarna. Hela skrivbordet med ikoner och alla mail i Outlook Express följer till exempel med. Explorer-favoriterna likaså. All data försvinner från den tillfälliga datorn, men finns kvar på stickan när du drar ut den. Bra om du till exempel använder en dator på allmän plats.

NFC-mobil

NFC är en ny teknik som gör mobilen till betalapparat. Du kan betala bussbiljetter och biljetter vid andra resor. Det går också bra att betala i affär, och kan vara kopplat till Visa eller Mastercard. Dessutom kan mobilen användas som elektronisk nyckel. Nokia har byggt in NFC i nya modellen 6131, men i Europa finns den endast att använda i Österrike. Än är det främst japanerna som får njuta frukterna av uppfinningen. Vi längtar.

eStarling Wi Fi fotoram

Digital fotoram med inbygg trådlös uppkoppling. Använd som en vanlig digital fotoram eller utnyttja den trådlösa funktionen och mejla bilder till ramen från dator eller mobiltelefon. Du kan även streama bilder till digitalramen från RSS-sajter på nätet. Sms kan också skickas till skärmen. Och det går att mejla bilder från ramen också.

Läs Chi Ans tidigare krönikor

Ur mejlboxen

Läs Chi Ans tidigare krönikor