Så surfar du billigast på telefonen

Bara drygt en tiondel använder internet på mobilen

TEKNIK

De flesta har Internet i fickan - utan att veta om det.

Moderna mobiltelefoner kan koppla upp dig på nätet blixtsnabbt. Men många vet inte hur man gör eller vad det kostar.

Aftonbladet.se reder ut begreppen och guidar dig till billigaste sättet att mobilsurfa.

En stor del de mobiltelefoner som sålts de senaste åren kan kopplas upp mot internet.

De kan användas för att surfa på Nätet och för att hantera e-post. Ett flertal modeller klarar även av att chatta via Msn.

Men över hälften av mobilanvändarna vet inte att man kan koppla upp sig på internet med mobilen och heller inte hur man gör. Det visar en färsk undersökning av det svenska undersökningsföretaget Silentium.

Aftonbladet.se har gjort en enkätundersökning bland besökare på sajten och den visar att drygt 13 procent av användarna kopplar upp mobilen mot Internet. Bara 5,5 procent använder dessutom mobilen för att kolla e-posten.

Priset är en annan viktig sak som håller tillbaka användningen av internet i mobilen.

Mobiloperatörerna har olika priser och regler för sina tjänster. Dessutom finns det flera undantag och det är svårt för en vanlig användare att se vad surfandet kommer att kosta.

Se upp för extra kostnader

Flera operatörer lockar med maxpris på nio kronor per dag för surf med mobilen. Men se upp: i flera fall har man valt att inte inkludera e-post och chatt i maxpriset per dag.

Om man trots det hämtar sin e-post gäller standardpriset per megabyte. Hos exempelvis Telenor är priset då 15 kronor per megabyte. Ett mejl från till exempel en mäklare med ett lägenhetsberbjudande i en pdf på sju megabyte kostar då 105 kronor att läsa i mobilen.

— Vi har valt att inte ha en sådan spärr. Vi tycker att det ska vara likadant att surfa från mobilen i mobilnätet som på en dator kopplad till mobilnätet, säger Erik Hörnfeldt på Tre.

När det gäller mobilt bredband är operatörernas erbjudanden lite enklare. Där tar bolagen betalt för uppkopplingen, inte för vad man gör när man är uppkopplad. Men flera mobiloperatörer har en dold begränsning även där. Om man laddar ned mer än fem gigabyte på en månad sänks surfhastigheten från turbo-3g (upp till 7,2 Mbs) till 30 Kbs resten av månaden - automatiskt.

Aftonbladet.se har gått igenom de olika priserna och du kan jämföra de olika operatörernas erbjudanden.

Beställ länk till Aftonbladets mobilsajt

Skriv in ditt mobilnummer i fältet nedan (utan streck eller mellanslag) och tryck på Skicka.
 

Du får strax ett sms tillbaka med länk till Aftonbladet i mobilen.