Släng lurarna – nu kan alla lyssna

Massor av tillbehör på marknaden

TEKNIK

Mp3-spelare finns snart överallt.

Och tillbehören flödar fram.

Aftonbladet.se har testat tolv bra högtalare till mp3-spelaren.

Philips SBA 1500.

Det är i år tio år sedan de första mp3-spelarna dök upp på marknaden. Själva mp3-tekniken är i och för sig äldre. Men fram till 1998 var det bara i datorn man kunde spela upp musiken.

De renodlade mp3-spelarna dominerade stort fram till för några år sedan. Och fortfarande är de mycket populära. Under förra året såldes runt en miljon mp3-spelare i Sverige.

Flashminne eller inbyggd hårdisk

Vanligast är spelare som använder så kallat flashminne. På den marknaden är Creative störst i Sverige i dag. De mera avancerade spelarna har inbyggd hårddisk. På den marknaden är det Apples Ipods som dominerar fortfarande.

Men de fristående mp3-spelarna har fått hård konkurrens under de senaste åren från mobiltelefoner med inbyggda mp3-spelare. Förra årets såldes det närmare 1,5 miljoner musikmobiler i Sverige.

Men oavsett om man har musiken i en fristående mp3-spelare eller i mobilen kan man vilja lyssna i bra högtalare på ett enkelt sätt.

Aftonbladet.se har testat ett dussin olika högtalare i prislägen från 99 kronor upp till 3 990 kronor. Och dyrast är inte alltid bäst.