Prylarna som kan ge dig ett skönare sjöliv

Hetaste tillbehören på bätmässan i Stockholm

Foto: PETER PETTERSSON
Norskbyggda Sonic 445 är mässans största båt. 13,5 meter lång och kostar 5,3 miljoner fullpackad med all teknik man kan tänka sig.
TEKNIK

Prylar och internet har hittat in i båtbranschen.

På årets båtmässa Allt för sjön finns det mesta.

Från turbo-3g till trådlös styrning av ankarspelet.

Det är väl på sätt och viss oundvikligt att den snabba utvecklingen inom prylområdet inte skulle påverka båtbranschen också. De kraftiga prissänkningarna de senaste åren på navigationsutrustningar har också gjort teknik som tidigare endast fanns i lyxbåtar tillgänglig för de flesta.

Men häftig teknik för större båtar finns fortfarande. Garmins nya navigator 5015 har en 15 tums pekskärm. Bara att trycka med pekfingret för att välja funktion eller mix av funktioner man vill se på skärmen.

Klarar sol och regn

Även den senaste tekniken inom pc-området finns i marin tappning. Tablet-pc:n med tryckkänslig skärm finns till exempel i Elmers version T8N som klarar värme, kyla, stötar, vibrationer och är spolsäker.

— För havskappseglare räcker den kanske inte till men för en vanlig fritidsseglare går det bra att ha den monterad i sittbrunnen, säger Peter Wilke på Elmers.

Vill man kunna se skärmen även i fullt solljus finns det nya tft-skärmar till tablet-pc som klarar även den.

Miljöfrågorna dyker också upp på mässan. Båtmotorer tillhör tillsammans med mopeder, gräsklippare och motorsågar de värsta miljöbovarna när det gäller utsläpp.

Spara bensin

Blueflow Technoligies från Åkersberga har utvecklat en teknik för övervakning av bränsleförbrukningen i båtar. Systemet kopplas till gps:n och en mobiltelefon som klarar bluetooth. Sedan kan man följa hur mycket man gör av med och optimera hastigheten. I genomsnitt kan man spara cirka 20 procent av bränslet genom att köra smartare med hjälp av systemet.

Internet och bredband börjar också komma i båtar. Kustbevakningen har valt att satsa på mobilt bredband från Nordisk mobiltelefon, NMT, som också säljer till privatkunder och har täckning i hela Skandinavien.

Båtmässan Allt för sjön i Stockholmsmässan i Älvsjö pågår 1-9 mars.

FAKTA

Här är nya båtprylarna

Bensin i mobilen

Kolla bränsleförbrukningen i mobilen. Sparar både pengar och miljö. En minskad förbrukning på 20 procent kan göra investeringen på cirka 4 000 kronor värd pengarna.

15 tums skärm

Vill man ha full koll utan knappar är Garmins nya 5015 ett alternativ. Men smakar det så kostar det. Cirka 70 000 kronor exklusive installation.

Barnstol för båten

Barn i båten är roligt men kan vara besvärligt också när de är mindre. En prototyp till en båtbarnstol finns på Allt för sjön. Flyter och är anpassad för ett barn med flytväst på.

Klarar regn & rusk

Regn och brottsjöar i rimlig omfattning klarar T8N som är en tablet-pc med pekskärm. Kopplas till en extern gps och kostar drygt 22 000 kronor.

Syns i solen

Datorskärmar som fungerar i direkt solljus är inte vanliga. Men skärmen till Duotouch tablet klarar även den starka vårsolen utanför mässhallen.

Eget vattenverk ombord

Människan behöver vatten. Och skärgårdarnas bräckta eller salta vatten är inget att drícka. Men det finns lösningar. Afflux Watermaker väger 18 kilo och ger 60 liter rent dricksvatten per timma. Kostar cirka 50 000 kronor.

Larm med gps

Fjärrstyrt larm är kanske inte så nytt. Men larm med gps där man med fjärrkontroll både kan slå på värmaren eller slå av bränslepumpen vid stöld är en nyhet från Redknows.

Fjärran från ankaret

En snitsig skeppar vill kanske kunna stå på däck och angöra utan ansträngning. Då kan Lewmars nya fjärrstyrda dosa för ankarspel och bogpropellrar vara en bra lösning.