Här är kamerorna som tål det mesta

Föreviga ledigheten med prylar som håller

Tuffa tag kräver en kamera som klarar av tryck, stötar, vatten och smuts.
TEKNIK

Digitala kameror kan skadas av fukt och väta.

Bara ett fåtal modeller är vattentåliga.

Aftonbladet.se har testat kamerorna som klarar jobbet.

Det är påfallande få digitalkameror och videokameror som tål fukt och väta. Många modeller har till och med inskrivet i garantivillkoren att de inte får utsättas för fukt. Då kan de bli svårt att kunna ta bilder i skidbacken eller när man badar vid stranden.

Om man redan har en kamera och vill kunna använda den där det finns fukt kan man köpa speciella undervattenshus. Det är ett vattentåligt skal som är specialtillverkat för kameran som oftast tål ned till 40 meters djup.

Dyra skal

Men problemet med sådana skal är dels att de oftast kostar nästan lika mycket som kameran, dels att de är rätt otympliga. Åtminstone på land.

Ett alternativ är då att satsa på en kamera som klarar både snö och snorkling. Och det finns sådana även om de inte är så många. Vanligast är så kallade allväderskameror. De tål att utsättas för fukt och väta, men klarar i regel inte att vara under vatten. Allra minst i saltvatten. Men det finns även kameror som klarar dykning i saltvatten utan särskilda undervattenshus.

Bredaste sortimentet med kameror som tål väta för närvarande har Olympus. De flesta av deras kameror är åtminstone så kallade allväderskameror.

Fler tester

Ännu mer!