Dags för ny driver

150 000 golfare måste köpa ny klubba i vår

Foto: TESTFAKTA
Tv-profilen Peppe Eng (till höger) var med och provade tio drivers som uppfyller nya reglerna. "Ping och Callaway kändes bäst. De var sköna att slå med", säger han.
TEKNIK

Dags att hämta ut golfklubborna ur garderoben och dra ut på banan igen.

Men innan du peggar upp – kom ihåg att i år gäller nya regler för drivern och 150 000 svenska golfare måste byta klubba.

Ett stort test avslöjar vilken som ger bästa slagen.

Det är konsumentsajten Testfakta som låtit laboratorietesta tio populära driver-modeller.

De nya reglerna för hur drivern får se ut har tillkommit för att hindra framför allt proffsen från att krossa golfbanorna världen över, med slag på runt 300 meter. Från den 1 januari 2008 får därför inget klubbhuvud på en driver vara större än 460 kubikcentimeter. Det så kallade COR-värdet har sänkts från 0,86 till 0,83.

Det är inte bara för proffsen som de nya reglerna gäller. Alla hobbygolfare måste också ha en godkänd driver för att en handicapgrundande runda på banan ska räknas.

Robot testade

Enligt branschuppskattningar är det över 150 000 svenska golfare som behöver köpa ny driver. Och det är ingen billig pryl, medelpriset ligger på runt 3 000 kronor.

Vilken ny driver du ska välja beror mycket på dina egna egenskaper som spelare. Testfakta har låtit undersöka om det är några tekniska skillnader mellan olika modeller. En slagrobot fick slå tio bollar med varje driver och svingade hela tiden drivern med en hastighet av 160 km/tm.

Testet visar på stora skillnader mellan de olika klubborna. Mest anmärkningsvärt är skillnaden i klubbornas utslagsvinkel som trots samma loft varierar mellan 11 och 16 grader, skriver Testfakta.

Callaway snabbast

Högst bollhastighet nådde Callaway med 227 km/tim, lägst Cleveland med 207 km/h. Stadiums Four-D gav bollen lägst utslagsvinkel och minst backspin medan välkända King Cobra – som hade två modeller med i testet – hade högst utslagsvinkel och mest backspin.

Men hur väl stämmer robotens resultat ute på golfbanan, med livs levande spelare? För att få svar på den frågan fick också tre singelhandikappare provslå samma klubbor.

Läs hela testet hos Testfakta.se.

FAKTA

Nya driver-regler från 1 januari 2008

En faktor att ta hänsyn till vid köp av en ny driver är trampolineffekten som mäts i COR (Coefficient Of Restitution).

Den 1 januari 2008 sänktes gränsen för COR-värdet från 0,86 till 0,83. Klubbor med det högre värdet är fortfarande tillåtna men får inte användas för handicapgrundande rundor.

Samtliga klubbor i testurvalet uppfyller de nya kraven. Vissa tillverkare har fortfarande klubbor med det högre värdet, så kontrollera innan du köper.

Källa: Testfakta.