Stockholm – nu i 3D

Ny tjänst lanseras i dag

Flyg in över Stockholm, runt gathörn och kika in på hemliga innergårdar.
TEKNIK

Nu kan du se Stockholm i 3D i datorn.

Söktjänsten Hitta.se lanserar en unik tjänst byggd på militär teknik.

– Vi börjar med Stockholm men sedan ska alla större städer i landet komma med, säger Rui Brites de Sousa, vd på Hitta.se.

Den nya tjänsten som Hitta.se lanserar i dag är mycket mer avancerad än till exempel populära Google Earth. Till skillnad mot Googles ofta ganska suddiga satellitbilder ger Hitta.se:s 3D-bilder en mycket hög detaljskärpa.

– Det beror bland annat på att bilderna tas på 600 meters höjd från ett flygplan, säger Rui Brites de Sousa.

Tekniken som Hitta.se använder sig av kommer i grunden från Saab Bofors Dynamics och är utvecklad för att användas för styrning av missiler. Den kan med hjälp av matematiska algoritmer skapa tredimensionella bilder från det bildmaterial som fångats in under flygningar över ett område.

Titta in på gården

Till skillnad mot Google Earth som är ett särskilt program som installeras i datorn krävs det bara en webbläsare och stöd för java för att kunna använda Hitta.se:s nya tjänst. Det lilla tilläggsprogram som behövs laddas ned i datorn på några sekunder.

Om det är en äldre dator kan grafikkortet vara för klent för att klara av den nya tjänsten. Men då ska man få meddelande om det på skärmen när man försöker starta.

Med hjälp av 3D-bllderna kan man flyga över centrala Stockholm, svänga runt gathörn och titta in på innegårdar som man kanske aldrig annars skulle se.

– Jag tror även att de som söker lägenhet kan vara intresserade av att redan innan de går på visningen se hur huset och området runt omkring ser ut, säger Rui Brites de Sousa.