15 stiliga prylar för studenten

Vi guidar dig till rätt present – från budget till lyx

TEKNIK

Har du presentpanik inför studenten?

Hårda paket är aldrig fel.

Här är 15 förslag på nyttiga och roliga prylar att förgylla sommaren med, för alla plånböcker.

BUDGET (under 500 kronor)

Mp3-lurar

Pigga upp musikspelaren med ett par bättre lurar än de som följde med vid köpet. V-moda Bass Freq är en av marknadens absolut mest prisvärda in-ear-lurar, med ett maffigt ljud för några hundralappar. Finns i en mängd olika färger, som rosa, rött, grönt och blått.

Pris: 365-399 kr + frakt.

Fler mp3-tillbehör!

Tv-pinne till datorn

Fester, festivaler, ut i naturen – det är mycket som konkurrerar med stundande fotbolls-EM. Men ta med datorn och stoppa in en tv-pinne i usb-porten, så kan du se EM-matcherna i datorn. Fungerar för alla fria tv-kanaler, som Svt och TV4. A-link DTU är en prisvärd pinne för Windows (2000, XP eller Vista).

Pris: 281-499 kr.

Läs mer!

Datorväska

Se till att bärbara datorn färdas tryggt i sommar. Numera behöver inte laptopväskan vara svart och kantig. Här ett par somriga varianter från Resienthel i nylon med vadderat inre och kardborreremmar.

Pris: 295 kr (+ frakt 69 kr).

Läs mer!

Trådlöst headset

Många timmars pratande med mobilen mot örat utsätter dig för onödig strålning. Ett headset med bluetooth gör att du kan ha mobilen i fickan eller väskan och pladdra på, utan trasslande sladdar. LG HBM-550 är ett prisvärt alternativ, som ger fyra timmars taltid.

Pris: 447-915 kr.

Läs mer!

Pool-bricka

Håll dig cool i poolen med den här fjärrstyrda dryckes- och snacksbrickan. Fem mugg/burkhållare samt plats för skål med tilltugg i mitten. Kan styras i alla riktningar med fjärrkontrollen och tillverkaren utlovar till och med kapsejsnings-garanti.

Pris: cirka 300 kr i USA. Frakt, moms och tullavgifter tillkommer.

Läs mer!

MELLAN (500-1500 kronor)

Mp3-spelare

Grym musik hör sommaren till. Ladda spelaren med årets plågor och gunga vidare genom livet. Samsung T10 finns i sköna färger som gult, rött eller lila och med 2, 4 eller 8 GB minne. Trådlösa lurar och radio. "Mycket bra ljud", löd omdömet i Aftonbladets test.

Pris: 797-1 423 kr (4 GB-versionen).

Fler mp3-spelare!

Mobiltelefon

En bra mobiltelefon är ett måste. Nokia 6120 är inte helt ny men definitivt en av de billigare 3g-mobilerna på marknaden. Rymmer också musikspelare, radio och 2 megapixels kamera. "Bra köp", löd omdömet när Aftonbladet testade telefonen.

Pris: 1 490-2 962 kr.

Fler mobiltelefoner!

Kontantkort för mobilt bredband

Visserligen blir abonnemangen allt billigare – men nu kommer också kontantkort för mobilt bredband. Fyll på kortet och börja surfa – 29 kronor för ett dygn, 99 för en vecka. När du inte använder kortet kostar det inget - perfekt för den som bara behöver mobilt bredband kortare perioder.

Pris: 895 kr för startpaket från Tre med modem och en veckas fritt surfande.

Läs mer!

Bärbar spelkonsol

Lång väntan på flygplatsen, segt på tåget eller bussen – då är en bärbar spelkonsol ett säkert sätt att få tiden att gå fortare. Sony PSP och Nintendo DS är storsäljarna i sin genre. Nintendo har flest speltitlar medan fördelen med PSP är att du även kan använda den för att spela film och musik.

Pris: 1 490-2 599 kr (Sony PSP) och 1 289-2 888 kr (Nintendo DS).

Läs mer!

Bärbart strömpaket

Finns det något mer irriterande än när batteriet i datorn, spelkonsolen eller mp3-spelaren bara dör? Med Philips Power2Go kan du fortsätta surfa eller spela i många timmar till. Det uppladdningsbara strömpaketet finns i flera utföranden. SCE7640 är den mest avancerade modellen och ger datorn tre timmars extra batteritid, mindre prylar upp till 60 timmar.

Pris: 1 299 kr.

Läs mer!

LYX (över 1500 kronor)

Minidator

Minidatorer är en stark trend ute i världen som nu kommer till Sverige. Asus Eee är en liten pc med sju tums skärm och den är knappt större än en pocketbok. Vikten är bara runt 900 gram så den är lätt att ta med sig överallt. Dell och HP är andra tillverkare som är på väg att släppa minidatorer i sommar.

Pris: 2 763-3 471 kr.

Läs mer!

Platt-tv

Egen tv kan vara guld värd och priserna på platt-tv fortsätter att sjunka. En behändig 20 tums lcd-tv kostar idag från cirka två tusenlappar, en 25-tummare ungefär det dubbla. Liten men med lyxkänsla är Philips 19-tummare PFL5602 som fått genomgående höga betyg i tester.

Pris: 3 890-5 195 kr + frakt.

Mera platt-tv!

Digitalkamera

Sommartid är fototid och även om mobilernas inbyggda kameror överlag har blivit bättre så kan få mäta sig med en riktig kamera. Panasonic DMC-TZ3 är en bra digitalkamera som hängt med ett tag men som fortfarande är riktigt vass. 7,2 megapixlar, 10 gånger optisk zoom (28-280 mm) från Leica och tre tums lcd-skärm.

Pris: 2 295–4 179 kr. Nyare versionen TZ5 har 9,1 megapixlar och kostar ungefär en tusenlapp mer.

Fler kameror!

Trådlös mp3-högtalare

Ett ufo? Nej, Grundigs trädgårdshögtalare PSW 5000. Får både inom- och utomhusbruk, 360 graders surroundsystem och 20 watt musikeffekt. Koppla in mp3-spelaren eller strömma musik trådlöst från valfri ljudkälla upp till 100 meter bort. Drivs med åtta 1,5 volts batterier, väger 5 kilo. Färg: vit och grön med blå belysning i högtalaren.

Pris: 1 512–1 690 kr.

TV: Fler mp3-högtal are

Videobrillor

Gå på bio var som helst i sommar. Bara på med Itheater-brillorna – och vips har du en 50 tums skärm framför ögonen! Koppla glasögonen till datorn, spelkonsolen, dvd-spelaren, mobilen eller din Ipod och njut av film i storformat, utan att störa någon. Väger bara 78 gram.

Pris: 2 599 norska kronor (cirka 3 100 svenska) inklusive frakt.

Läs mer!

Fotnot: Där två priser är angivna avser de lägsta respektive högsta pris hos butiker listade av Prisjakt i vecka 22. Frakt tillkommer.

ARTIKELN HANDLAR OM