Laddad för EM – med rätt prylar

TEKNIK

Nu börjar EM-festen säger alla. Vilket EM? Ishockey?

Som ni förstår är jag inte helt inne på sport. Men jag var faktiskt i Rålambshovsparken 1994 och hurrade, när våra hjältar kom hem med sina bronsmedaljer. Det är den nivån det handlar om, landskamperna missar jag, men är det medaljchans så hänger jag på. Hört att Zlatan är skadad. Innebär det är vi är körda? Jag vet inte. Jag är som sagt inte direkt hardcore jag vet, men jag gör mitt bästa!

Blir det medaljmatcher i år bänkar jag mig helt klart. Då vill jag ha rätt prylar för att få ut det mesta av fotbollsfesten. Framför en 103 tums plasma-tv lär jag hänga med i svängarna på fotbollsplanen. Fast då får jag hosta upp 795.000 kronor för Panasonics full hd-modell.

Är vädret fint kan jag istället rigga upp projektorn och kolla in matcherna på en uppblåsbar bioduk ute i trädgården. Rejäl bild även här, 2.7 x 2.4 x 1.5 meter. Min för cirka 6 500 kr. För att vara säker på att inte missa något monterar jag en tv i duschen. Soak Tv är vattentät och har digitalmottagare. Taget.

Att åka ner till EM (i Tyskland? Spanien? Vänta, Österrike/Schweiz var det visst…!) är inte aktuellt för mig. Men ni som drar iväg kanske tar bilen, och då är det bra att vara beredd med bekväm utrustning på resan. För extra säkerhet kan du montera en backspegel med inbyggt handsfree-bluetooth. Den klickas enkelt fast över den befintliga backspegeln. Numret för inkommande samtal eller det du ringer upp visas på en display i backspegeln. Kompatibel med de flesta bluetooth-mobiler. 795 kronor, finns på Clas Ohlson.

Underhållning för dem i baksätet tillhandahåller du genom ett multimedia-huvudstöd. Byt ut mot ditt gamla huvudstöd mot ALeA Multimedia Headrest och du får dvd-spelare inbyggd i själva huvudstödet, finns på www.proidee.co.uk/shop.

Audio/video uttag gör att du kan koppla in den slimmade Playstation 2, eller vilken spelkonsol som helst. Det ingår även handkontroller och cd med 300 olika barnspel. Trådlösa hörlurar ingår, smidigt och föraren störs inte av ljudet. Eller så använder du den inbyggda FM-radio sändaren och alla kan lyssna på radio via bilhögtalarna.

Håll medhavda mackorna och läsken kyld i kylväska. Mobilcool kopplas till cigarettuttaget och det får plats stående 2-liters flaskor för törstiga bilåkare. Självklart dricker man inte alkohol när man ska köra. Men det kan vara svårt att avgöra hur grav bakfyllan är om man kör dagen därpå.

Då är en digital alkoholmätare bra. Andas ut och kolla promillehalten. Observera att resultatet endast är vägledande. kan även användas som väckarklocka. Alkoholmätare iCC 2001 kostar 539 kronor på www.conrad.se.

Väl på plats har du hjälp av en praktisk gps-klocka att sätta på armen. ManNav MW-705 mäter även hjärtfrekvensen om du skulle bli för uppjagad under matcherna.

Du vill naturligtvis ha bildminnen med hem. Nya Canon 450D är smidig och kapabel. Köp till en ordentlig zoom. Varför inte satsa ordentligt? En Canon EF 800mm går på cirka 125.000 kronor, men det är det värt. Då kan du fota Zlatans pormaskar.

Har du svårt med språket slänger du fram din digitala översättare. Franklin Language Global Translator hjälper dig beställa wienerschnitzel. Eller så håller du bara fram den så däger den fraserna åt dig. Kunnighet i engelska är dock ett krav eftersom den inte översätter till svenska.

Ja nu ska du väl vara förberedd tycker jag. Till landslaget säger jag: lycka till!

FAKTA

Tre bästa EM-prylarna

Virtual Soccer Ball

I pauserna kan jag själv joxa med trasan, och hålla koll på prestationerna med Virtual Soccer Ball. Förmågan att hantera bollen visas på en liten lcd-display på bollen. Kanske jag blir nästa Henke?

LG T80

Tv-mobil i snygg design. Tar emot digital-tv. Kolla in EM var du än är!

Beer Tracker

Det kan vara svårt att hålla koll på antal öl under matchens gång. Beer Tracker räknar antal öppnade öl på sin display. Den räknar läsk- och vattenflaskor också.

Ur mejlboxen

Läsarna om Chi ans förra krönika

Du tar upp saker som en ismaskin och säger hur smidigt det är...men herregud. Är det verkligen så jobbigt att knäcka fram lite isbitar?

/Rikard

Ja, det är det.

/Chi An

Du börjar vid slutet på 70-talet, början på 80-talet, men förr, när var det? Är det inte så att din artikel bara visar hur blåst du är på prylar och konsumtionssamhället. Lite självkritiskt granskande av ditt leverne vore kanske på sin plats?

/Elisabeth

Jag börjar faktiskt med Alexander Graham Bell, som tog patent på telefonen 1876. Men 70- och 80-talet är väl också förr? Vi lever väl år 2008? Nu känner jag mig plötsligt filosofisk. Och ja, jag är prylgalen, jag erkänner. Jag är helt klart ett resultat av min tid. Både på gott och ont.

/Chi An.

Läs Chi Ans tidigare krönikor