Iphone till Sverige

TEKNIK

Nu kommer den omtalade Iphone till Sverige.

Telia har slutit ett avtal med Apple om lansering av den multimediaspäckade mobilen i hela Skandinavien och Baltikum.

– Jag tror produkten finns i svenska butiker redan i augusti, säger Aftonbladets mobilexpert Peter Pettersson.

Telia har skrivit avtal med Apple om att introducera Iphone i Skandinavien och Baltikum senare i år.

Men företaget är mycket förtegna om när och var produkten - en blandning av en kameramobil och en bärbar multimediaspelare - ska börja säljas i svenska butiker.

Men redan den 9 juni kan läget klarna. Då ska Apple lansera sin nya 3g-version av Iphone på en konferens i USA. Mycket tyder då på att produkten kommer lanserar i hela världen samtidigt.

Tror på succé

Aftonbladets mobilexpert Peter Pettersson tror inte det dröjer länge innan svenskarna kan köpa Iphone.

– Gissningsvis bord produkten finnas i Telia-butikerna redan i augusti, säger han.

Peter Pettersson tror att lanseringen av Iphone i Sverige kommer bli en succé, men han vill höja ett varningens finger. Han menar att den nya 3g-varianten måste tillfredställa europeiska kunder även när det gäller telefonfunktioner.

USA ligger efter

Det som skapat stor hype i USA – den välfungerade integrerade webläsaren och möjligheten att titta på videoklipp i telefonen – tror han inte räcker.

– Med telefonfunktioner ligger USA flera år efter oss. Den tidigare versionen av Iphone gjordes för dn amerikanska marknaden och saknade därför funktioner som europeer kräver. Men klarar Apple den utmaningen blir det succé, säger Peter Petterson.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Apples vd Steve Jobs premiärvisar Iphone i januari 2007.

Iphone månad för månad

2007

9 januari

Apples vd Steve Jobs visar upp den nya telefonen Iphone för första gången på Macworldmässan i San Francisco.

29 juni

Klockan 18.00 lokal tid startar försäljningen av Iphone i Apples och teleoperatören At&t:s butiker runt om i USA. Målet är att sälja tio miljoner Iphones till utgången av 2008.

2 juli

Amerikanska medier rapporterar att närmare en halv miljon Iphones sålts i USA under den första försäljningshelgen.

14 augusti

Hårdvarulåset som gör att Iphone bara kan användas med sim-kort från Apples godkända mobiloperatörer hackas för första gången.

10 september

Apple rapporterar att man dittills sålt en miljon Iphones.

9 november

Iphone börjar säljas i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

2008

15 januari

Steve Jobs meddelar i samband med öppningen av Macworld 2008 att Apple dittills sålt fem miljoner Iphone. Av dessa hävdar analytiker att cirka en miljon sålts och hackats för användning i länder där Iphone inte säljs ännu.

6 mars

Apple släpper en utvecklarkitt, så kallad sdk, för Iphone som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att ta fram olika tilläggsprogram för Iphone. Programmen ska bli tillgängliga via Itunes.

14 mars

Försäljning av Iphone startar i Österrike och i Irland.

Hela våren

Rykten om att en 3g-version av Iphone är på gång tar fart. Men ännu är det varken klart med lanseringsdatum eller när Iphone börjar säljas i Sverige

27 maj

Telia meddelar att man slutit avtal med Apple om att sälja Iphone i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland. Något lanseringsdaturm meddelas dock inte.

Mer Iphone!