Skaffa vinnarbilden till fotbolls-EM

Se knivskarpt när Sverige gör mål

FOTBOLLSFEST På tisdag spelar Sverige mot Grekland. För att se festen bäst – kolla in Aftonbladets test.
TEKNIK

Dags för EM-fotbollsfest med Zlatan och co.

Och kanske en ny platt-tv?

Här är guiden till bästa fotbollsbilden.

Fotbolls-EM i Österrike och Schweiz kör kick off i dag – och handeln gör allt för att försöka sälja så många nya platta tv-apparater som möjligt till alla fotbollsdiggare.

Men som kund kan det vara svårt att veta vilken sorts tv som passar bäst och som ger den bästa bildkvaliteten när man vill se på sport.

Svart och vitt viktigt

Det finns två huvudfaktorer som spelar roll för att bilden ska bli så bra som möjligt.

Färgdjupet.

Snabbheten.

Färgdjupet, där även svärta ingår (att svarta partier verkligen blir svarta och inte växlar i mörkbrunt), spelar roll för hur bra tv:n är på att återge detaljer i olika sporter (till exempel gräset i fotboll).

Ända sedan platt-tv:s barndom har plasma-tv varit bra på färgdjup – och så är det fortfarande.

Lcd-skärmar har dragits med problem när det gäller inte minst svärtan, men också att vitt kan bli för vitt.

Fotbollspelares vita byxor eller vita strumpor kan ibland bli närmast plågsamt vita på en lcd. För att inte tala om en skidbacke eller en hockeyrink.

Plasma ofta snabbare

Snabbheten är en annan viktig faktor för en bra upplevelse av sportsändningar. Plasmatekniken är mycket snabb, vilket gör att plasmaskärmar normalt inte har några problem med rörelser i sportsändningar och actionfilmer.

På enklare lcd-modeller kan det dock vara ett problem. Men från 100 Hertz-modellerna, som kom ut på marknaden i fjol, klarar även de flesta lcd-tv att visa bra färgdjup och svärta.