99 bra gratisprogram till din dator

Lista med program, spel och smarta verktyg

TEKNIK

Gratisprogrammen till pc:n blir bara fler och fler.

Populärast just nu är säkerhet, fildelning och program för video.

Aftonbladet.se guidar till de 99 bästa programmen just nu.

Utbudet av gratisprogram till datorn har under det senaste året ökat kraftigt. Trots att det inte ger några pengar omedelbart är det många programutvecklare som väljer att satsa på gratisprogram.

Det är dels ett sätt att visa upp sig för att kunna få jobb hos något av de stora programvaruhusen, dels ett sätt att etablera ett program för att sedan kunna börja ta betalt för mer avancerade versioner av programmet.

Det finns i dag gratisprogram för det allra mesta. Men många av dem finns bara på engelska och det kan göra dem mindre intressanta för en svensk publik.

För den vanlige hemanvändaren av en pc finns det gratis program för antivirus och annan säkerhet, ordbehandling, bildredigering och spel. Så om man inte vill lägga ut några pengar räcker det med en internetanslutning för att komma åt dem.

FAKTA

Tänk på det här:

Börja med att installera antivirusprogram och brandvägg innan du går vidare med andra gratisprogram.

Registret i Windows är mycket känsligt. För att ge sig in där och peta måste man veta vad man gör. Undvik program som påverkar registret om du inte vet vad du gör.

Kom ihåg att skilja på freeware och shareware. Freeware är helt gratis. Shareware är som regel bara gratis en tid eller gratis med begränsad funktionalitet. Sedan får man betala en mindre avgift för att använda programmet.

Gör en backup av dina data. Vill du vara säker på att inte skada dina data bör du göra en backup av alla viktiga filer innan du installerar gratisprogram.

Aftonbladet.se har testat programmen i listan men kan inte ansvara för om det uppstår problem i din dator i samband med att du installerar och använder dem.