Här är Apples senaste Ipodar

Foto: apple
Apples nya Ipod, med större hårddisk och nya smalare Ipod Touch
TEKNIK

LONDON Nu kommer Apples nya Ipodar.

Smalare, med mer minne och större skärmar.

Men till priser som sänkts med runt tjugo procent.

Foto: apple
Nya Ipod Nano var en av höjdpunkterna när Apple presenterade sina nya produkter i London.

Det är nu ett år sedan Apple lanserade några nyheter i sin Ipod-familj. Ipod är den ledande bärbara musikspelaren i världen i dag. I Usa stor Ipods för 73,4 procent av musikspelarna. Och totalt har Apple sålt 160 miljoner Ipods sedan starten 2001.

Den klassiska Ipoden blir kvar ett tag till. Men den nya modellen förses med en större hårddisk på 120 gigabyte som klarar av att lagra cirka 30 000 låtar.

Ny Ipod Nano

Även Ipod Touch som lanserades i fjol har gjorts smalare och försetts med inbyggt motionsprogram och dessutom har priset sänkts rejält.

Den största 32 gigabytesmodellen kommer att kosta runt 3 695 kronor mot 4 550 kronor som den kostat hittills. Batteritiden har också förbättrats och den klarar nu 36 timmar musik eller 6 timmar för video.

Men den stora nyheten är en ny version av Ipod Nano. Den fjärde i ordningen sedan modellen lanserades för tre år sedan.

Den nya spelaren har försetts med en stor färgskärm och ett nytt aluminiumskal. Den har en accelerometer som Ipod Touch och Iphone. Så man kan styra olika funktioner genom att vrida skärmen.

Den har också fått röstinspelning och en funktion för att skaka fram en slumpvis vald låt.

Nya Ipod Nano kommer att kosta från 1 395 kronor med 8 gigabyte minne.

Ny mjukvara till Iphone

För dem som har en Iphone kommer en ny version av programvaran som går att ladda ned kostnadsfritt från och med fredag. Den ska enligt Apple förbättra samtalskvaliteten och förlänga batteritiden.

Apple släpper också en ny version av Itunes, Itunes, 8. Den innhåller en ny funktion som döpts till Genius. Det är en ny funktion för att snabbt kunna göra egna spellistor. Sedan kan man komplettera sina spellistor genom att Itunes föreslår passande låtar som passar i spellistan.

Fungerar lite som musikradiotjänsten Pandora.

Genius är kopplad till en central databas som kallas the Cloud. Dit skickas anonymt information från din dator och sedan skapar Genius spellistor och förslag baserade på vad du valt och vad andra användare med liknande musiksmak valt.

Ipod Touch

Pris: 2 195-3 695 kronor

Plus:

Minne: 8-32 gigabyte

Skärm: 3,5 tum

Musikspelare: Ja

Videospelare: Ja

Röstinspelning: Ja, tillägg

W-lan: Ja

Speltid musik: 36 timmar

Speltid video: 6 timmar

Kommentar: Ipod touch är en bra mediespelare med stor skärm. Men prismässigt ligger den inte så långt ifrån en Iphone. Och med en Iphone får man allt det en Ipod Touch har plus en telefon, kamera och gps.

Ipod Nano:

Pris: 1 395-1 845 kronor

Plus:

Minne: 8 eller 16 gigabyte

Skärm: 2 tum

Musikspelare: Ja

Videospelare: Ja

Röstinspelning: Ja

W-lan: Nej

Speltid musik: 24 timmar

Speltid video: 4 timmar

Kommentar: En spelare som genom det låg priset och de relativt många funktionerna blir klart prisvärd.

Den nya modellen är extremt tunn, 6,2 millimeter och väger bara strax under 33 gram. Att kunna spela musik, se på video med en sådan liten apparat är rätt stort.

Ipod Classic

Pris: 2 295 kronor

Plus:

Minne: 120 gigabyte

Skärm: 2,5 tum

Musikspelare: Ja

Videospelare: Ja

Röstinspelning: Nej

W-lan: Nej

Speltid musik: 36 timmar

Speltid video: 6 timmar

Kommentar: Classic är en musikspelare som hängt med ett tag. Men för den som vill ha ett massivt musikbilbliotek med sig ute på stan. 120 gigabyte räcker till cirka 30 000 låtar. Så för den renodlade musikälskaren är det en bra produkt.

ARTIKELN HANDLAR OM