Spore-spelare rasar mot EA

Begränsningar i installationen upprör

TEKNIK

Dataspelet Spore toppar försäljningslistorna just nu.

Men samtidigt rasar användarna mot krångliga kopieringsskydd i spelet.

— Men nu när vi utökat till fem datorer samtidigt borde det inte vara ett problem längre, säger Christian Ponziani, produktchef på Electronic Arts.

Det nya dataspelet Spore har på kort tid blivit det populäraste på marknaden. Spore tillverkas av Electronic Arts, EA, och dess dotterbolag Maxis, och spelet går ut på att man ska styra utvecklingen, från mikroorganismer till nutid med resor i rymden och målet är det slutliga världsherravärldet. Man skapar en egen varelse som sedan kan möta andra spelare över hela världen.

Bakom Spore står spelutvecklaren Will Wright som tidigare utvecklat framgångsrika spel som Simcity och The Sims.

Spelet kom ut i butikerna i Sverige i början av månaden och har redan tagit sig upp till förstaplatsen på den officiella Speltoppen som dataspelsbranschen publicerar varje vecka.

Men trots spelets popularitet är diskussiongrupperna på Internet fyllda med arga reaktioner från användare över den nya teknik för kopieringsskydd som EA använder för Spore.

Auktorisation över internet

Till skillnad mot tidigare spel behöver man inte ha själva spelskivan i datorn när man spelar. I stället auktoriserar man sig via internet första gången man startar spelet. I början kunde man ha spelet aktivt på bara upp till tre datorer samtidigt – det är de reglerna som användare kritiserat. Många vill kunna spela samma ex av spelet på fler datorer. Dessutom oroas användarna av vad som händer om det uppstår problem, exempelvis att datorns hårddisk kraschar eller liknande.

I USA har ilskna användare dragit igång protester där man bland annat skrivit usla recensioner av Spore på webbutiken Amazon.com och givit spelet lägsta betyg för att minska popularitetsrankingen – och därmed också bromsat upp försäljningen.

”Skivan blir inte repig”

Men på EA hävdar man att det nya kopieringsskyddet fungerar bra. Man säger också att den nya tekniken har fördelar eftersom man inte riskerar att skivan blir repig av att användas för ofta vilket annars är ett vanligt problem.

— De nya reglerna innebär att man kan auktorisera upp till fem datorer. Man kan dessutom avauktorisera en dator för att flytta spelet till en annan dator, säger Christian Ponziani.

Om man råkar ut för till exempel en hårddiskkrasch på en dator som är auktoriserad för Spore och har använt alla tre auktoriseringarna ska man ändå få en ny auktorisering om man kontaktar EA:s kundtjänst.

FAKTA

Kopieringsskydd också på nätet

Itunes:

Sony Ericssons musikbutik Play Now Arena:

Nokia Music Store:

CDON: