Nya Ipod Touch kan allt – utom ringa

Lägre pris bäddar för succé

TEKNIK

Apples nya Ipod Touch klarar de mesta.

Musik, film, spel och trådlöst nätverk.

Med priser som sänkts cirka 20 procent blir den än mer intressant.

Sedan ett antal år tillbaka har Apple legat i täten på marknaden för bärbar musik. I fjol lade man dessutom på allvar till video och spel när man lanserade den första generationen av Ipod Touch. En spelare som kanske enklast kan beskrivas som en Iphone minus mobil och kamera.

Sedan någon veckan finns nu den nya versionen att köpa i svenska butiker.

Smidigare (bara 8,5 millimeter tjock) och med bättre batteritider är de mest påtagliga skillnaderna jämfört med föregångaren. Samt priset. Tidigare var inte prisskillnaden mellan Ipod Touch och Iphone så stor, men i och med lanseringen av den nya generationen har priset på den största 32 gigabytesmodellen sänkts till runt 3 695 kronor mot 4 550 kronor som den tidigare kostade. Och nöjer man sig med 8 gigabytesversionen hamnar priset på 2 195 kronor. Klart överkomligt för en mediaspelare som har inbyggt trådlöst nätverk och en stor 3,5 tums skärm som gör det möjligt att se på video och spela spel med en helt annan upplevelse.

Inbyggt w-lan

Precis som Iphone har Ipod Touch också en accelerometer som känner av när man rör, eller vrider spelaren. Det fungerar på allt från att rotera bilder och webbsidor från stående till liggande eller till att styra olika spel. De flesta av de nya, spännande spel som dykt upp på Apples programbutik Appstore går också att spela på Ipod Touch. Är man uppkopplad mot ett trådlöst nätverk kan man ansluta till Appstore och ladda ned både gratis- och köpeprogram direkt i spelaren.

Apple skickar också med samma hörlurar som man använder till Iphone. De har en mikrofon och funktioner för fjärrstyrning (paus, hoppa framåt/bakåt) genom att man trycker på mikrofonknappen.

Väljer låtar i din smak

Den nya Applefunktionen Genius funkar även i Ipod Touch. Genius fungerar så att man markerar en låt man gillar. Sedan bygger Genius en spellista med liknande musik baserad på de låtar man har i sin spelare eller dator.

För den som vill ta med sig sin mediespelare i motionsspåret finns Nikes träningsprogram till Ipod Touch, Fast för att det ska fungera måste man ha skor (Nike förstås) med en elektronisk givare som sänder löpdata till Ipoden.

Bättre batteriprestanda

Men den kanske mest påtagliga förbättringen med den nya modellen är batteritiden. Efter att ha testat under en vecka verkar det som de uppgivna tiderna håller bra. Fulladdad klarar Ipod Touch mellan 35-36 timmar musikuppspelning. Väljer man att se på video istället klarar den upp till sex timmar. Men sådan kapacitet kanske man inte behöver släpa extra batterier och laddare vid längre flygresor.

Ipod har i dag mer eller mindre blivit synonymt med mp3-spelare. Med nya Ipod Touch visar Apple att man inte frivilligt tänker ge upp ledartröjan och sett till vad man får för pengarna är det inte lätt för konkurrenterna att matcha erbjudandet.

FAKTA

Ipod Touch

Pris: 2 195-3 695 kronor

Minne: 8-32 gigabyte

Skärm: 3,5 tum

Musikspelare: Ja

Videospelare: Ja

Röstinspelning: Ja, tillägg

W-lan: Ja

Speltid musik: 36 timmar

Speltid video: 6 timmar