Sommarfynda på USA-resan

Kanonpriser med billig dollar – så mycket kan du spara

Elektronikprylar kan du spara tusenlappar på, liksom klockor, kläder, skor, solglasögon och musikinstrument.
TEKNIK

På väg till USA i sommar du också?

Res dit med tom resväska. Den låga dollarkursen gör att svenska turister kan semestershoppa till fyndpriser.

– Det är så in i helvete billigt, som Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson uttrycker det, just hemkommen från USA.

Peter Pettersson.

En svag dollar innebär låga priser inte minst på olika typer av elektronikprylar. Men även andra saker är billiga:

– Framförallt kläder och skor, säger Peter Pettersson, som redan varit i USA flera gånger i år, senast nu i veckan för att bevaka lanseringen av nya Iphone.

Märkesjeans ligger ofta på 200-300 kronor istället för runt tusenlappen. Det finns dessutom fler storlekar än hemma så du kan slippa lägga tid eller pengar på att lägga upp dem.

Brillor och gitarrer

Allra billigast är elektronikprylar och andra produkter som tillverkas av amerikanska företag. Till exempel solglasögon från Rayban eller Quiksilver, eller musikinstrument – kanske läge för en elgitarr från Fender och Gibson?

Även importerade varor är ofta mycket billigare än i Sverige.

Utöver den låga dollarkursen är det tuffare konkurrens och lägre skatter som håller priserna nere. Istället för svensk moms på 25 procent är den amerikanska motsvarigheten “sales tax” normalt bara 6-11 procent beroende på delstat. I exempelvis New York är den drygt åtta procent för de flesta varor.

Gränsen går vid 1700 kr

Den 11 juli släpps nya 3g-versionen av Apples omtalade mobil Iphone till försäljning. Men den som tänkt göra ett klipp och köpa telefonen i USA riskerar att bli besviken. De Iphone som säljs där är också operatörslåsta till amerikanska AT&T och ett abonnemang med lång bidningstid.

Innan du drar iväg och sätter sprätt på semesterkassan: det finns ett stort men om du vill vara hålla dig till lagen. Handlar du för mer än 1 700 kronor utöver din så kallade resanderanson av sprit och tobak, så ska du egentligen gå på rött i tullen när du kommer hem till Sverige. Och där betala moms och tull beräknat på inköpspriset.

FAKTA

6 tips på vägen

Kolla priset innan du reser. Om du tänkt köpa en kamera eller en mobil, gå in på en shoppingagent som Prisjakt och kolla vad lägsta priset är här hemma.

Se till att du får med laddare och stickkontakter som är anpassade för den europeiska marknaden.

Kolla noga vad som gäller för garantin. Om det blir något fel på varan, kan du få den lagad i Sverige utan kostnad?

Tänk på att bärbara datorer som säljs i USA har amerikanskt/engelskt tangentbord och saknar å, ä och ö-tangenter. Dessutom sitter flera tecken på "fel" ställe.

Om du ska köpa en gps för att använda här hemma, kolla att det medföljer kartor som täcker Sverige och att de är färska.

Tänk på att du för in varorna i Sverige på egen risk. Enligt lagen ska du betala tull och moms på inköpspriset om värdet av dina varor överstiger 1700 kronor.

Mycket mera USA!

ARTIKELN HANDLAR OM