Tjejer på väg ta över prylarna

Fattar fler beslut om inköp till hemmet än männen

Foto: ablestock
TEKNIK

Tjejerna bestämmer över inredningen och killarna garnerar bostaden med allsköns elektronik.

Trodde du ja.

Bilden av de stereotypa rollerna i heminredningsbesluten håller på att förändras, enligt en undersökning.

Tv, stereo och annan hemelektronik har länge varit främst männens intresseområden. Men nu håller kvinnorna på att bryta in sig allt mer i beslutet om vilka elektronikprylar som släpas in i hemmen.

Elektronikkedjan Siba har med företaget Gadget Girls undersökt hur konsumtionsvanorna kring hemelektronik ser ut i de svenska hemman. Siba märkte att det var främst män som besökte butikerna och ville locka till sig köpglada kvinnor.

Sedan 2006 har man genomfört en serie mätningar för att se vilken typ av produkter intresserar tjejer. Målgruppen var kvinnor i åldrarna 25-45 år.

Styrs av nyttan, inte av tekniken

Undersökningen visar att 75 procent av besluten om inköp av elektronik till hemmen fattas av kvinnor. Inköpen styrs mer av att förstå nyttan med produkten än tekniken som ligger bakom.

Även om allt fler kvinnor börjat intressera sig för teknikprylar, kan männen finnas med i bilden.

– Beslutsprocessen sker på olika sätt. Kanske presenterar mannen en portfölj med önskade produkter utifrån vad han tycker ska köpas till hemmet. Men vi har sett att tjejers eget intresse för prylar har ökat den senaste tiden och det påverkar beslutet, säger Sara Widman, informationschef på Siba.

Formgivningen allt viktigare

Även om nyttan med produkten kan vara avgörande, väger också designen tungt i beslutet.

– Visst spelar formen roll. Kvinnor köper fler tv-apparater nu än förr och det beror nog på att de blivit plattare. De har blivit mer en "inredningsprodukt" än en tv.

Och designen styr inte bara valet av tv, visar undersökningen. Det gäller även mobiler och datorer.

– På samma sätt som man vill ha en snygg väska som ska passa med den nya kappan så tänker man på hur prylarna ser ut, säger Sara Widman som tror att intresset för hemelektronik kommer att förändras i framtiden:

– Kvinnor kommer att ta mer plats i besluten, tror jag.

Vilket prylinköp till hemmet fattade du senast?

– En extern hårddisk med tillhörande väska. Senast i tisdags denna vecka.

Andra faktorer som styr kvinnornas inköpsbeslut är produkternas miljövänlighet. När Siba ordnade en tävling om bästa tipsen för att spara på miljön var majoriteten av deltagarna kvinnor.