Nu kan du klippa kablarna till platt-tv:n

Foto: Gunnar Seijbold
TEKNIK

Sonys nya Bravia Ex1 går på radiovågor.

Skärmen står på ett ställe, tv-boxen på ett annat.

Platt-tv är snyggt av många skäl. Inte minst det faktum att de inte tar så stor plats. Till skillnad mot en gammal tjock-tv där en 32-tummare kan ockupera några kvadratmeter i vardagsrummet.

Men en sak är fortfarande svår att lösa med de flesta platta tv-apparater. Sladdarna.

Separat box

Även om man köpt en nyare platt-tv med inbyggd mottagare för digital-tv krävs det sladdar till dvd-spelare och video och kanske också till en spelkonsol.

Det problemet har nu japanska Sony löst med sin nya serier Bravia Ex1.

Tv-mottagaren har tagits bort från skärmen och sitter i en separat box. Den kommunicerar sedan med skärmen med hjälp av radiosignaler (rf).

Boxen, eller mediereceivern som Sony kallar den, klarar av att ta emot signaler från analog och digital tv samt från kabel-tv. Den har är försedd med kortläsarmodul för att även klara av olika typer av betal-tv.

Pratar med skärmen

Dessutom är det till boxen man ansluter andra enheter som dvd, video och liknande.

Tack vare att boxen pratar med skärmen via radiosignaler är väggar, skåpdörrar och liknande inte ett problem. I de flesta fall kan boxen klara att nå skärmar även på andra våningen i en villa.

När skärmen inte används för att se på tv kan man istället låta den fungera som en tavla och visa ett eget eller andras konstverk eller så kan de visa inbyggda eller egentillverkade bildspel.

Flimmerfritt

Själva skärmen är en 100 hertz lcd-skärm som ger en en flimmerfri bild och i och med att det är lcd och inte plasma så är det ingen risk för fastbränning av stillbilder i skärmen.

Bravia Ex1 finns i tre storlekar 40, 46 och 52 tum och priserna ligger mellan 29 000 kronor upp till 39 000 kronor för 52-tummaren.

Sony har också en supertunn 40-tummare på väg in. Bravia Zx1. Den apparaten där skärmen bara är 9,9 millimeter använder samman teknik med tv-mottagaren i en separat box. Zx1 väntas kosta runt 50 000 kronor och den kommer till Sverige först i januari.

ARTIKELN HANDLAR OM