Din digitalbox riskerar bli omodern redan nästa år

TEKNIK

Ska du köpa digitalbox med hårddisk – satsa på en box som klarar nya sändartekniken.

Annars riskerar den att bli omodern redan nästa år.

Redan till nyår var det tänkt att Boxer skulle starta ett antal nya kanaler i marknätet. Radio- och tv-verket gav i slutet på mars nya tillstånd till Comedy Central, Discovery Science, Jetix, Natonal Geographic Channel, Showtime, Tv1000 och Viasat Sport 1.

Meningen är att de kanalerna ska sända med en ny teknik som kallas mpeg-4. Den klarar av att packa ihop tv-sändingarna dubbelt så bra som mpeg-2 som är den teknik som används i digitala marknätet i dag.

Utbyggnaden bromsad

En nödvändighet om man ska kunna gå över till hd-sändningar i marknätet någon gång i framtiden.

Men, på grund av ett gräl mellan post- och telestyrelsen och Teracom som äger det digitala marknätet om olika avgifter har Teracom bromsat utbyggnaden. Så exakt när de nya kanalerna kan starta vet ingen i dag.

För oss tv-tittare är det en stor förändring att gå från mpeg-2 till mpeg-4. De boxar vi har i dag klarar inte av att koda av mpeg-4. Så för att se de kanalerna måste man dessutom köpa en ny digitalbox.

Första boxarna godkända

Än så länge finns det inte så många sådana att köpa i Sverige. I Frankrike däremot valde man att starta digitala marknätet med mpeg-4 från början. Så där har alla sådana boxar.

De första boxarna för mpeg-4 har nu godkänts av Boxer för användning i det svenska nätet. Och ska man köpa ny digitalbox med hårddisk för inspelning av program är det lika bra att satsa på en sådan med en gång.

Tekniken är bakåtkompatibel som det kallas. Det betyder att en mpeg-4 box klarar att visa både mpeg-2 och mpeg-4. Så den kan visa alla kanaler som finns i dag och de som kommer nästa år.

Hårddisk på 160 gigabyte

Sagems DTR 94160 klarar också att visa hd-tv. Bra om man bor så att man får inte tv-sändarna i Nacka och i Västerås som sänder Svt Hd på försök.

94610 har en hårddisk på 160 gigabyte och kan spela in en kanal samtidigt som man tittar på en annan. Den har en relativt enkel svensk elektronisk programguide där man med en knapptryckning kan välja de program man vill spela in.

För den som vill kunna spela in ännu mer finns systermodellen 94250 som har en hårddisk på 250 gigabyte.

Priset för 94610 ligger enligt www.prisjakt.nu mellan 3 494-4 195 kronor.