Så begränsar du barnens datorspelande

Program styr hur datorn kan användas

Foto: -
TEKNIK

Sitter ditt barn för länge och spelar på datorn?

Eller blir det tjafs om vem som ska få tillgång till den.

Då kan ett litet program som begränsar datorns användnin vara bra.

Datorn kan vara till stor hjälp. men den kan också vara till ondo för många föräldrar som upplever att deras barn tillbringar allför många timmar med sina spel.

Lösningen på problemet kan vara ett program som styr när och hur datorn kan användas – ett så kallat parental control software. Med hjälp av ett sådant program går det att bestämma exempelvis vilka sidor på internet barnet inte ska ha tillgång till.

För Windows Vista-användare finns funktionen Föräldrakontroll inbyggd i operativsystemet. Genom att sätta upp ett konto, som barnet använder vid inloggning, kan det ges begränsade möjligheter till surfande och spel. Programmet kan också blockera datorn så den inte går att starta under vissa tidsintervaller. Även programvaror (spel etc) kan spärras.

Flera av dessa program finns att hitta gratis på internet för påseende under en begränsad tid varefter de kan köpas. De passar de vanligaste operativsystemen.

FAKTA

Program som begränsar surfande och spel

XRools Home - Gratisprogram som ger föräldrarna kontroll över datoranvändandet. Övervakar speltiden som satts upp och stänger av aktuella dataspel när tiden gått ut. Endast till PC och Windows XP. Finns på www.xrools.se

Tidsbudget – Liknar ovanstående program. Kan också användas för begränsning av surfandet. För PC. www.tidsbudget.se

Family Cyber Alert – Kolla hur dina barn surfar och skydda dem från obehagligt innehåll på nätet. För PC. www.dowloads.com

LoginManager 7.7 – Ännu ett program som styr när datorn kan användas. För Mac. www.downloads.com

ARTIKELN HANDLAR OM