Julens smartphones på ett bräde

Står iPhone pall mot utmanarna?

TEKNIK

Utmanarna till Apples Iphone blir bara fler.

De kan mer och mer och kostar mindre.

Aftonbladet.se har testat ”iphonedödarna” mot originalet.

Det är smarta mobiler som gäller i år. Även om efterfrågan på mobiler i stort har mattas av något ökar försäljningen av smarta mobiltelefoner både i Sverige och i andra länder. Och kungen av smarta mobiler är fortfarande Apples Iphone.

I januari är det två år sedan den första modellen av Iphone visades upp i San Francisco. Att den var någonting helt nytt var inte svårt att se. Men att den skulle förändra mobilbranschen och sätta en ny standard för hur smarta mobiler ska se ut och fungera var inte lika tydligt.

Inte då, men när HTC kom med den första efterföljaren redan i juni 2006 och LG i augusti såg man vartåt det lutade.

Kan mer

Nu har alla mobiltillverkare minst någon modell som gör anspråk på att vara en ”iPhonedödare”. Och rent tekniskt är det flera modeller som gör skäl för namnet. Samsungs Omnia, LG:s Renoir och inte minst Nokias 5800 Xpress Music kan lika mycket och i flera fall mer än en Iphone. Men det är på det rent tekniska planet, funktioner, kamerakvalitet och liknande.

När det gäller användandet, eller gränssnittet som det också kallas, är det däremot ingen som hittills har lyckats matcha Iphone fullt ut.

Nya applikationer - App Store

Dessutom, och det är kanske den viktigaste konkurrensfördelen för Apple i dag, har man programvaruförsäljningen i Appstore och musikbutiken Itunes. Sedan Appstore slog upp portarna i somras har fristående utvecklare tagit fram mer än 10 000 tilläggsprogram till Iphone. 10 000 möjligheter att anpassa sin Iphone så att den passar just sina egna intressen.

Det kan ingen annan tillverkare matcha i dag. Och frågan är om de inte gravt underskattat värdet av det.

Ny version ett måste

Apple solar sig i glansen, men måste nog se upp. Om man inte får fram en ny version av Iphone under första halvan av nästa år kan försäljningen börja självdö. Fortfarande saknar Iphone funktioner som är standard i andra mobiler, som mms. Dessutom är kameran under all kritik och saknar förmåga att spela in video. Och till våren kommer Nokias nya flaggskepp N97 som väntas bli en riktig ”iphonedödare”.

Den 5 januari startar Macworld 2009. Då ska Apples vd Steve Jobs presentera nyheter. Och en ny Iphonemodell borde finns med på listan opm man ska hålla konkurrenterna stången.