Dator och bärbart hotar stereon

Traditionella musikvanor utmanas av ung livsstil

TEKNIK

Stereon är på väg att bli överkörd.

Datorn tar över som musikspelare i hård konkurrens med mp3-spelare och mobiler, visar ny undersökning.

Foto: ablestock

Det finns en tydlig generationsskillnad när det gäller på vilket sätt svenskar väljer att lyssna på musik.

Ju yngre musikkonsument, desto större är sannolikheten är att lyssnandet sker med mp3-spelare, mobil eller dator, visar en ny undersökning gjord på uppdrag av svenska hörlurstillverkaren Jays.

Stereon har länge varit den ledande musikspelaren i hemmen och den leder fortfarande. Det beror främst på att majoriteten svenskar, (över 35 år) behållit sina gamla vanor och väljer stereon i första hand när de ska lyssna på musik.

Stereon fortfarande populärast

Enligt undersökningen väljer 32 procent av svenskarna att lyssna på musik i stereon. Datorn är tvåa på 25 procent. Trea är bilstereon som drygt 20 procent av de tillfrågade väljer som musikspelare.

Stereon har sina främsta supportar i åldersgruppen äldre än 56 år. Där är det 50 procent som väljer stereon för att lyssna på musik. Bland 14 till 22-åringar är det bara cirka 13 procent som lyssnar i stereon.

Yngre väljer bärbart

De väljer i stället att lyssna på musik i datorn och mobilen. 23 procent av de unga väljer mp3-spelare och är den grupp som flitigast lyssnar på musik i mobilen. 20 procent i åldersgruppen 14-22 år väljer mobilen i första hand. Bland de som är äldre än 56 år är det bara tre procent som lyssnar på musik i mobiltelefonen.

– Vi ser en tydlig utveckling att unga svenskar i allt större utsträckning föredrar att lyssna på musik via mobila enheter. Ökande siffror på nedladdning och streaming av musik via nätet är också en del i den utvecklingen. Att sitta hemma och lyssna på musik via stereon är något som förmodligen kommer att försvinna allt mer, säger Jays vd Rune Torbjörnsen.

Jazz i bilen, hiphop i mobilen

Det finns även skillnader i musiklyssnande vad gäller musiksmak. Datorn är förstahandsval hos dem som mest gillar hip hop och/eller hårdrock och metal. De som föredrar jazz och blues samt pop/rock väljer i stället stereon.

Bilstereon är störst bland dem som väljer jazz/blues, medan hiphoparna oftast väljer mobilen.

Undersökningen gjordes av företaget Cint under vecka fyra och tusen svenskar i åldrarna 14-60 år svarade.