Dra nätet direkt i tv:n

Se internet-tv – utan dator

Så här kan internet-tv se ut i Samsungs apparat.
TEKNIK

Nu kan du få internet direkt i tv:n.

Då kan du titta på Youtube och andra videosajter från soffan utan att använda datorn.

Foto: peter pettersson

Redan i samband med den stora hemelektronikmässan Ces i Las Vegas i januari visade flera tv-tillverkare upp platt-tv som kopplas direkt till bredbandet. Bland annat visade Samsung upp en ny teknik med småprogram (så kallade widgets) som gör att man kan se material från Youtube och Flickr direkt på tv:n utan att använda en dator.

Bygger på widgets

För att Samsungs teknik ska fungera krävs att innehållsleverantörer tillverkar så kallade widgets för Samsungs apparater. Widgets använder i sin tur en teknik som utvecklats av Yahoo; en så kallad öppen standard för dem kan skriva program.

Stöd för widgets och direktkoppling till internet och Youtube kommer att finnas i flera av de tv-modeller som Samsung släpper under våren.

Opera i tv:n

Längst, än så länge, har nog holländska Philips kommit. De har lagt in nät-tv i alla modeller i 8000- och 9000-serierna som kommer ut på marknaden i april. I de apparaterna kommer man att erbjuda internetinnehåll från flera olika innehållsleverantörer och dessutom har man byggt in en vanlig webbläsare från norska Opera.

I de dyrare tv-apparaterna i 9000-serien kan man ansluta tv:n till internet både trådlöst och via nätverkskabel. För apparater i 8000-serien finns endast nätverkskabel.

Portal med innehåll

Philips lösning bygger på en portal där olika innehållsleverantörer får vara med utan kostnad. Redan från början är det klart med Youtube, Tomtom och Ebay. Förhandlingar med flera andra internationella och lokala innehållsleverantörer pågår också för närvarande, så det är troligt att tjänster som SVT Play kan finnas framme senare i vår.

Tekniken är enkel att använda. När tv:n väl anslutits till internet är det bara att trycka på Net-tv på fjärrkontrollen för att komma in i portalen där de olika videotjänsterna finns. Sedan väljer man det man vill titta på. Kvaliteten på bilden beror sedan på vilken kvalitet det är på det uppladdade klippet.

Vill man vill surfa in på en vanlig webbsida går man in i webbläsaren och anger sajtens adress med fjärrkontrollen.

FAKTA

Att tänka på om du ska köpa nät-tv:

Fördelen är att du kan se i stort sett allt innehåll från internet direkt i tv:n utan att blanda in en dator.

En annan fördel är att du kan spara pengar och slopa några betal-tvkanaler och ersätta dem med gratistittande på internet.

En nackdel är att tekniken är ny. De leverantörer som är på gång använder lite olika teknik för att komma åt video från internet.

Avsaknaden av en standard kan bli ett problem om innehållsleverantörer inte gärna vill göra programversioner för flera olika tekniker.

En internetkopplad tv kan knappast ersätta den vanliga datorn för tradionellt surfande, e-post och annan datoranvändning.