Mobilen larmar om du kör för fort

Nytt system ska uppmärksamma bilisten om hastighetsgränser

TEKNIK

Händer det ibland när du kör bil att du tyst ställer frågan till dig själv: Vad i h-e är det egentligen för hastighetsgräns här?

Med en ny programvara till mobilen eller gps-mottagaren blir du aldrig svarslös.

System som varnar när man överträder hastighetsgränserna har funnits ett tag, men det är först nu som det kommit en programvara som gör att det fungerar med en vanlig mobiltelefon med gps-mottagare. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) letar just nu efter testpiloter till nya Speed Alert.

Kollar hastighetsgränsen dagligen

Systemet ger noggrann visning om gällande hastighetsgränser på Sveriges alla vägar. Det uppdateras dagligen och täcker därför också in förändrade och tillfälliga hastighetsgränser, till exempel vid vägarbeten.

Föraren kan själv välja hur systemet ska varna när man kör för fort, med eller utan ljudsignaler. Man kan också välja när systemet ska varna, från fem km/h under hastighetsgränsen till 30 km/h över.

Acceptans ämne för forskare

”Det intressanta i försöket är att studera hur systemet ska vara utformat för att bli accepterat och använt, snarare än att se hur man kan utforma ett system för att få ner hastigheten så mycket som möjligt”, säger Magnus Hjälmdahl, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

TT