Vibrerande jackan lyfter filmupplevelsen

Nu kan du känna actionhjältens ångest

TEKNIK

Flerkanalsljud och bakhögtalare till hemmabion för att öka filmupplevelsen har funnits ett tag.

Nu tar Philips nästa steg i utvecklingen och introducerar den vibrerande jackan.

Foto: spectrum online.com
Små vibratorer i jackan förmedlar hur hjälten på duken upplever händelserna i filmen.

När flerkanalsjudet blev vardagsmat för filmälskarna skulle hemmabion bygga ut sin maskinpark med subwoofer och flera högtalare för den optimala filmupplevelsen.

Det riktigt hängivna cineasterna kunde gå så långt att de byggde in så kallade effekthögtalare, eller "butt kickers" i soffans ryggstöd, eller i en sockel under soffan, för de där skakande jordbävningsscenerna.

Vibrerande jacka

Nu tar Philips filmtittandet ännu ett steg längre och introducerar den vibrerande jackan, skriver tekniksajten spectrum.ieee.org.

Tanken är att tittaren med hjälp av jackan ska kunna få en djupare känsla av de fysiska händelser som karaktären på duken upplever. Just den fysiska beröringen är vad man vill förmedla till tittarna.

– Beröring ett av de tidigaste impulser som människan lär sig att uppfatta som ett växande foster, säger Paul Lemmens, utvecklare på Philips Electronics, till tekniksajten spectrum.ieee.org.

64 vibratorer

Jackan är försedd med 64 mottagare eller vibratorer i 16 grupper. Dessa är i sin tur ihopkopplade och varje grupp styrs av en microprocessor. Två AA-batterier räcker för att driva enheterna i ca 60 minuter.

Så vad kan jackan förmedla – ett hårt slag mot filmhjältens bröst?

Nej, säger Lemmens men däremot kan den simulera yttre krafter men att tolka hårda slag och sparkar är inte den primära uppgiften. Syftet är att förstärka känslomässiga impulser.

– Vi vill att tittaren ska uppleva exempelvis den ångest Bruce Lees karaktär upplever när han kämpar för livet – om han ska klara sig levande ur fighten eller ej.

Känsla av hjärtklappning

Jackans mottagare kodar av signaler från DVD-skivan och kan alltså skapa en rysning längs ryggraden och simulera att musklerna spänns.

Bröstvibratorerna i jackan ska kunna återspegla förhöjd puls hos en karaktär i en actionscen. Likaså kan mottagarna i jackans ärmar, fyra på ovan- och undersidan av ärmen ge känslan av att någon rör vid armen.

Några planer på att tillverka en matchande nederdel till jackan finns ännu inte, men enligt Lemmens kan tekniken användas till en uppsjö olika användningsområden.

Jackan kommer att visas upp senare i år på World Haptic Conference i Salt lake City, USA.