”Supermask” hotar världens datorer”

Downadup/Conficker har redan drabbat miljontals användare

TEKNIK

1 april är inte bara dagen för godmodiga skämt.

Det är också datumet då ett av den senaste tidens mest uppmärksammade datavirus ska aktiveras.

Foto: zerodaythreat.com
Indien, USA och Brasilien har redan drabbats kraftigt av masken.

Det handlar om ”supermasken” Downadup/Conficker som de senaste månaderna spridits till miljoner datorer världen runt. Den senaste och absolut elakaste versionen, spridd till några hundra tusentals datorer, är konstruerad så att den väntar på instruktioner från upphovsmännen den 1 april.

Vad det är för instruktioner och vad Downadup har för syfte vet inte datasäkerhetsföretagen. Det kan vara allt från att skicka ut ett meddelande till något riktigt otäckt som till exempel masspridning av nya virus.

– Men det troliga är att upphovsmännen vill tjäna pengar. Det brukar vara så i de här sammanhangen, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist på Symantec.

Datavirus är vardagsmat i dag, men det som skiljer Downadup/Conficker från sina släktingar är kraftsamlingen från dataindustrin. De stora tillverkarna av antivirusprogram har gått samman för att bekämpa supermasken och Microsoft har utlyst en belöning på en kvarts miljon dollar till den som avslöjar upphovsmannen eller -männen. Microsoft är för övrigt det enda operativsystem som angripits av Downadup/Conficker.

Enligt Per Hellqvist är det dock inte så att han och hans kollegor håller andan av spänning.

– Vi är inte oroliga alls, vi är uppmärksamma. Det är viktigt att komma ihåg att Downadups rutin startar 1 april, det är inte säkert att något kommer att hända.

Vanliga datoranvändare skyddar sig som vanligt bäst genom att hålla sina programvaror, i synnerhet antivirusprogrammen, uppdaterade.

TT