Bär hela ditt liv runt halsen

Svenskarna frossar i teknikprylar som går att ta med

TEKNIK

Vi håller framtiden i händerna, och den blinkar, surrar och glittrar. Den bärbara tekniken slår ständigt nya säljrekord.

– Om några år kan vi kanske reglera kylskåpet genom mobiltelefonen, tror Erik Mörner, redaktör på tidningen Mobil.

Foto: LOTTE FERNVALL
BEHÄNDIG TEKNIK Vår modell Maria Svensson är försedd med följande utrustning: usb-minnen, mp3-spelare, bärbar foto-skrivare, högtalare till Ipod, bärbar dvd, mobiltelefon med multifunktioner och klocka med gps.

Laptopar säljer som aldrig förr. Portabla grejer med gps-funktioner likaså. Och nästa år lanseras multitalangen Iphone, redan en superhit i USA. Modern teknik ska ha cool design, kunna bäras i handflatan och ha mulipla funktioner.

Rörlig livsstil

– Nästa steg är att integrera tv-funktionen mer, säger Erik Mörner, teknikredaktör på magasinet Mobil.

Han spår att framtidens nallar kan fungera både i hushållet och på jobbet.

– Jag tror att man så småningom kan reglera även kyl, värme och sådant från mobilen. Trenden reflekterar vår alltmer rörliga livsstil, där vi vill kunna kontrollera hela världen var vi än är, när vi än har lust.

Men hur mycket underlättar då prylarna vår vardag?

På plussidan: vi kan jobba överallt.

På minussidan: vi kan jobba överallt - det vill säga, för mycket.

– Problemet är att vi använder tekniska prylar under tidpunkter då vi tidigare kunde vila, säger Birgitta Johansson-Hiden, psykolog och forskare vid högskolan i Kalmar.

– Ett exempel är barnen på bilresan. Förr satt de i baksätet och hade tråkigt, nu tittar de på en dvd under åkturen. Det blir mycket aktivitet för hjärnan att både titta på dvd och förstå ljud och bild, samtidigt som den ska parera för gupp och svängar.

Minska stressen

Men om du klarar av att hålla dig från tangenterna eller mobilknapparna ibland har du stora chanser att minska stressen och bli mer effektiv.

– Att ha saker tillgängliga ger en känsla av kontroll. Du vet att du inte missar någonting och det är lugnande känsla för många, säger Ingrid.

FAKTA

5 tecken på teknikberoende

Testa dig själv:

Du vänder utan tvekan hem när du glömt mobilen, trots att det är 20 mil enkel resa.

Du inbillar dig att du hör nallen ringa flera gånger om dagen, trots att den är knäpptyst.

Din partner hotar med att släppa din Ipod/mobil/laptop från 6:e våningen, sedan hon/han försökt att med alla medel få dig att lägga undan tekniken för en stunds mys.

Dina tummar har drabbats av artros efter alla sms.

Förlusten av din stulna person-dator är tyngre än förlusten av ditt husdjur.