Varför måste Acer ha 242 olika bärbara?

TEKNIK

Som prylgalen gillar jag valfrihet, att ha möjlighet att kolla in grejer jag gillar och jämföra modeller. Men nu måste det väl ändå gått helt över styr. En snabb koll på utbudet talar om att det på marknaden finns 1887 olika laptops att välja mellan.

Bara hos märket Acer finns 242 olika modeller. Ibland kan det handla om samma produktnamn med olika RAM-minne eller storlek på hårddisk. Eller olika processorer och hastighet på processorn. Fast då är det ju ändå olika produkter.

Lcd-tv finns det sammanlagt 1135 stycken till salu. Samsung har för tillfället 24 lcd platt-tv i 40 tumsstorlek.

Bland kompaktkameror kan du välja mellan 501 stycken. Nikon har 39 kompaktkameror i olika utföranden. Okej jag vill ändå ha minst 6 megapixlar. Då har Nikon 19 stycken från 6 till 12, 1 megapixlar.

Mp3-spelare finns det 877 olika till försäljning. Hörlurar finns det typ en miljon olika.

Alla har olika finesser i oändligt många olika kombinationer. Gör en helt snurrig. Hur ska det gå att välja?

Säg att jag är ute efter en laptop i prisklassen 7000-10000 kronor. Då har jag 470 maskiner att välja mellan. Hm, ska jag ta den med två usb-portar, eller den med tre? Det är ju bra med så många usb som möjligt. Men den modellen har mindre hårddisk. En annan modell har en Intel Core 2 Duo-processor på 1,8 GHz, men har inte inbyggd bluetooth, vilket det gör på modellen med 2 GHz.

Sen tillkommer andra godbitar som spelar in. Firewire, hdmi, dvi ut, tv ut/in, inbyggd kamera för att nämna några. Och vad det är för operativsystem. Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium eller Windows Vista Business? Vilka andra program får jag med på köpet?

Utvecklingen går snabbt, om nåt år kanske jag är helt lost utan hdmi. Varför, VARFÖR köpte jag inte en lcd-tv med full-hd? Det ena väger upp det andra, men vad väger tyngst?

Tillkommer huruvida tillverkarens designteam tänkt uppåt väggarna eller inte. Usb-portar på en laptop som knappt går att använda för att de sitter så tätt bredvid varandra. Jag klämmer fingrarna när jag ska koppla in scarten på lcd-tv:n. Varje gång jag tar ett kort lyckas jag aktivera självutslösaren som sitter intill. Men urbra med riktigt stor skärm. 4 gånger zoom minsann, det var bra. Den andra modellen har bara 3 gånger optisk zoom. Men den är riktigt snygg. Finns i silver, svart, rött, blått, grönt, rosa, gult, prickig, randig, rutig…

Herre.

Visst, designen är viktig. Både funtionellt och utseendemässigt. Men ändå, denna variationsrikedom är tröttande.

Man kan fråga sig vad tillverkarna vill åstadkomma med detta outsinliga utbud. Svårt att se hur denna designhysteri egentligen kommer konsumenten till nytta. Kanske är det meningen att kunden ska komma in i affären, bli fullkomligt överväldigad av alla valmöjligheter och i förvirringen till slut bara slita till sig en pryl, betala och rusa ut ur butiken.

Smart affärsidé i och för sig. Då behöver man inte så mycket personal. Jag som handlar orkar ändå inte fråga nåt om prylarna. Man ser framför sig hur man kommer få stå i timtal medan försäljaren förklarar olika funktioner på oändligt många modeller. Resultatet torde snarare bli kontraproduktivt. Folk blir så osäkra och stressade av denna vansinniga valfrihet att de väljer att inte köpa nåt alls.

Jag uppskattar som sagt att ha möjlighet att välja bland bland flera olika prylmodeller, men kanske tillverkarna kan ta det lite, lite lugnare i alla fall.

FAKTA

Tre val ur designhysterin

Casio Exilim EX S-10, röd

Urvalskriterier: slimmad, stor skärm, coola funktioner som t ex iTunes Capture och You Tube Capture, snygg form och snygg röd färg.

Koss The Clef

Urvalskriterier: smart designad hörsnäcka med infällbar sladd. Har också nyckelkedja och LED ficklampa.

Asus S6F-3114M

Urvalskriterier: den är i rosa läder.

Läs Chi Ans tidigare krönikor

Ur mejlboxen

Jo det här mad tandborsten, jag har faktiskt upptäckt att det går att borsta vidare efter 2 min om man vill, fast tandborsten piper.

John

Ha ha, det är klart. Men viktigast är att borsta noga, att inte hoppa över några tänder och framförallt inte borsta för hårt. Kanske tar det två minuter, kanske tre. Men tidmätare som piper, nja. En tryckmätare vore bättre. Åh! Och tänkt en slags laserdetektor som kollar att man får med alla tänder! Skulle vara smartare.

/Chi An.

Angående Logitechs tangentbord, en bra gamer ser nog till att hålla koll på ammunitionsnivåer och annat som kan visas på tangentbordsskärmen. Kan man inte ta ner blicken en bråkdel av en sekund så är det väl den personen som inte är nån bra gamer?

Visst, kanske kan det vara praktiskt. Jag har faktiskt nyligen pratat med gamers som konstaterat att många av funktionerna på tangentbordet är bra.

/Chi An.

Läs Chi Ans tidigare krönikor