Svårt tjäna pengar på Androidappar

Apples marknad ger större inkmster

TEKNIK

Fösäljningen av applikationer till Androidtelefoner vill inte riktigt ta fart. Nu visar en ny studie att hela applikationsmarknaden för Googletelefonerna bara är värd drygt 35 miljoner kronor.

Undersökningsföretaget Admob har värderat marknaden för applikationer till Androidtelefoner till drygt 35 miljoner kronor, medan den motsvarande marknaden för Apples Iphone är värd drygt 1,2 miljarder kronor.

Topplacering hos Apple bättre

I undersökningen utvärderas försäljningen av applikationer från utvecklarna Larva Labs som har flera spel som kostar fem dollar och är bland de fem mest köpta på Android Market så tjänar företaget drygt 60 dollar per dag, en summa som motsvarar strax över 400 kronor. Admob hävdar att en motsvarande placering på topplistorna i Apples App Store skulle ge en dagsförsäljning på cirka 3 500 dollar, alltså drygt 25 000 kronor. Att nå dessa summor skulle alltså ta över två månader på Android Market.

Marknadsförs olika

På Android Market och App Store marknadsförs applikationerna på olika sätt. Medan Apple tillåter en egen topplista för betalapplikationer så väljer Google att marknadsföra gratisapplikationerna hårdast. På Android Market tillåts bara en 325 tecken lång beskrivning av en applikation medan Apple låter utvecklarna ha med skärmdumpar och längre beskrivningar.

I Sverige finns inte ännu inte ens möjligheten att betala för applikationer till Androidtelefoner

Kristoffer Rengfors/Metro Teknik

ARTIKELN HANDLAR OM