Pyttedator med 5-tumsskärm

Sharp lanserar 400-grammare

TEKNIK

Rådande trend är att de så kallade minidatorerna blir allt större och välutrustade. Det bryr sig dock inte Sharp om utan lanserar istället en 400-grams dator med 5-tums bildskärm.

Sharps PC-Z1 kan knappast räknas som en handdator, måtten är 161x109x25 millimeter, utan det är helt enkelt fråga om en vanlig, men extremt liten dator. Klart mindre än de första modellerna av Asus Eee som hade en skärm på 7 tum och ett betydligt större tangentbord. Med ett tangentbord vars bredd är 68 procent av bredden hos ett fullstort tangentbord blir skrivandet ett mödosamt precisionsarbete.

PC-Z1 har en Freescale-processor på 800 MHz, ram-minnet rymmer 512 megabyte och för lagring finns en flash-disk med plats för 4 gigabyte. Dessutom finns stöd för microSDHC-kort på upp till 16 gigabyte.

Liten skärm

Skärmen är kanske den här datorns svagaste punkt på grund av sin storlek. Samtidigt imponerar den genom att både fungera som pekskärm och ha en upplösning på 1024x600 vilket får anses som kraftfullt på en sådan liten yta.

Den levereras med Ubuntu som operativsystem och ska börja säljas på den japanska marknaden i slutet av september. Priset motsvarar cirka 3500 kronor. Det är oklart om PC-Z1 kommer att dyka upp på den europeiska marknaden.

FAKTA

Andreas Liebert, Henrik Thoresson/Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM