Här är Apples nyheter i höst

TEKNIK

LONDON

Ipods med både videokameror och radio.

Rätt att dela låtar från Itunes och ringtoner till Iphone.

Det är de stora nyheterna på Apples årliga musikevent.

En annan stor händelse för dem som är intresserade av Apple är att den under våren sjukskrivne vd:n Steve Jobs är tillbaka. Han ledde presentationen av nya produkter fem månader efter sin levertransplantation.

Apple fortsätter ta andelar på mobilmarknaden. 30 miljoner Iphones har sålts på lite mer än två år.

En drivande orsak till det är programbutiken Appstore som nu innehåller mer än 75 000 program.

Totalt har det gjorts 1,8 miljarder nedladdningar av program från Appstore sedan i juli i fjol.

Itunes 9

Från i dag finns nya Itunes 9 att ladda ned för Mac och pc. Nytt utseende och nya funktioner. Bland annat en Geniusfunktion för program där man får förslag på program som borde passa dem man redan har.

Dessutom börjar Apple sälja ringsignaler från de största skivbolagen. Ringtones 30 000 finns tillgängliga för köp och nedladdning i Itunes.

De som har Iphone kan dessutom uppgradera till Iphone 3.1 gratis från i dag.

Funktionen Genius utökas med Mixes som skapar upp till 12 mixlistor baserade på egna låtar och spellistor som skickats in till Apples.

För dem som saknar gamla tiders skivomslag kommer Itunes LP där man får extramaterial, bilder, video, texter med mera till album man köper på Itunes.

Lättare att dela inköp

För första gången har Apple också byggt in en fm-radio i en av sina musikspelare. I den nya versionen av Apples musikspelare Ipod Nano kommer det nu att finnas en videokamera. När man sedan synkar sin Ipod med en pc eller en Mac så kan man enkelt ladda upp videon på till exempel Youtube.

Apple lättar på reglerna för den populära musikbutiken Itunes och gör det möjligt att dela inköpt material mellan datorer, Iphones och Ipods i hemmet.

Som det varit hittills har det inte gått att dela musiken utan att använda sig av olika mer eller mindre lagliga knep.

–  Men nu är det fritt fram med begränsningen att det inköpta materialet bara fungerar på upp till fem olika datorer, Iphones eller Ipods samtidigt, säger Apples vd Steve Jobs som är tillbaka efter en levertransplantation i våras.

Videokamera och radio

Totalt har Apple hittills sålt 250 miljoner Ipods. Populärast utan jämförelse är Ipod Nano som sålt i 100 miljoner exemplar. Den får nu en videokamera och en inbyggd fm-radio. Det är första gången Apple försett en av sina musikspelare med inbyggd radio.

Alla nya Ipods får nu större diskar samtidigt som Apple sänker priserna på sina musikspelare.